ОБЩИНА ЛОВЕЧ

www.lovech.bg

Едно от най-възрожденските кътчета в България, напоени с традиция, история и туристически обекти е община Ловеч. Тук цялата атмосфера доставя на сетивата онова патриотично чувство и гордост, че си българин.
Ловеч е разположен в средата на Дунавската равнина и е един от най-старите ни градове. От години общината развива различни видове туризъм – традиционен, селски, еко, конгресен, културно-исторически, дори и военен – с музея на военната техника.

Във Вароша е включена цялата стара градска част на източния бряг на река Осъм. Емблематичен за града е „Покритият мост“ на Колю Фичето, построен през 19 в. За времето си е бил ненадминато архитектурно, градоустройствено и търговско постижение. Изгарян и реставриран няколко пъти, днес той е превърнат в търговска улица, където ловешките занаятчии продължават да практикуват и демонстрират художествени занаяти и приложни изкуства, характерни за региона. Продължаваме разходката с музея на Васил Левски, който притежава най-голямата в България колекция от лични вещи на Апостола. Етнографският комплекс „Драсовата и Рашовата къщи“ пък ни среща отблизо с битието на заможния възрожденски българин.

Ловешката Средновековна крепост, разположена на хълма Хисаря, ни връща към Първата Българска държава. Деветашката пещера е едно от чудесата на природата, а старата градска баня „Дели Хамам“ е паметник с национално значение, единственият виртуален музей на водата в Европа. Архитектурният резерват „Старо Стефаново“ е разположен на около 20 км югоизточно от Ловеч, с около 100 паметника на културата от средата на XIX в.
Динамично и с всеки ден се променя облика на община Ловеч. Съвсем скоро е построен катедралният храм „Св. св. Кирил и Методий“, който впечатлява със своите икони, стенописи и дърворезба.
Община Ловеч предлага атракции и за най-малките си туристи. Една от тях е разположеният в парк „Стратеш” зоопарк, който е вторият по големина в България.