ОБЩИНА ПЕТРИЧ

www.petrich.bg

Петрич е най – южният град в България. Географското му разположение, природният феномен Ванга, богатото историческо и културно минало правят общината желана туристическа дестинация от хиляди туристи.

Възникнал още в древността, тук туризмът непрекъснато се развива и усъвършенства. Самуиловата крепост и Античният град Хераклея Синтика, с прилежащи некрополи в м. Кожух при с. Рупите, са знакови обекти на територията на Община Петрич със статут на паметници на културата в категория “национално значение”.

В региона на Петрич целогодишно се развиват културно–исторически, фестивален, балнео- и спа, селски, планински, винен, поклоннически, а в последно време и вело- туризъм. Успешно се популяризират местните обичаи и кулинарни традиции. Всеки фолклорен празник, по традиция, се съпровожда с музика и хоро, с вкусни гозби по бабини рецепти, с домашно вино и ракия. Никъде другаде няма да видите русалиите и характерните за тях танци със саби, кукерите – станченари, шестващи със страховити маски по улиците на Петрич и селата на 1-ви януари, и най-вече несломимият дух на местните жители и любовта им към песента и танца, и умението да се веселят и посрещат гости.
Заповядайте в Петрич и околностите му! Очакваме ви с красивата природа на Беласица и Огражден, мистиката на Рупите с лечебните минерални извори и омайното червено вино от сорта Широка мелнишка лоза.