СОФИЯ – СТОЛИЦА НА 140 ГОДИНИ

www.visitsofia.bg

На 3 април 1879 година депутатите в Учредителното събрание единодушно избират София за столица на българската държава.
Днес в София ще откриете най-пъстрата смес от култури, цивилизации и епохи сред европейските градове.От златото на древните траки, през града на Константин Велики, до османската епоха и тоталитаризма – София ще ви преведе през две хилядолетия в рамките на една приятна разходка от няколко часа.

Не пропускайте:
Музеят за история на София отвори официално вратите на постоянната си експозиция през 2015 г. в бившето здание на Централната минерална баня.
Тук са изложени някои от най-значимите културни ценности, свързани с хилядолетната история на София. Вижте и златната каляска на Мария Антоанета, подарък за сватбата на цар Фердинанд от майка му, и неговия автомобил „Мерцедес“ от 1905 г.

Базиликата „Св. София“ отстои на стотина метра и четиринайсет века от храма „Св. Александър Невски“. Тя датира от V-VI век и в нея се намира уникален подземен музей insito, в който могат да се видят гробни съоръжения от източния некропол на древна Сердика и останки от три по-ранни църкви.

Античният културно-комуникационен комплекс “Сердика” е най-големият музей на открито в сърцето на столицата. Тук можете да преминете по стъпките на Император Константин Велики, за когото древната Сердика е била любимо място. Разгледайте жилища на знатни граждани от онова време, както и археологическия парк „Западната порта“.

Триъгълната кула на Сердика е част от крепостната стена на селището и датира от VI век. Днес тя е пространство за култура, където се организират любопитни изложби и събития.
Националната художествена галерия „Квадрат 500“ е наричана „Българският Лувър“ и в нея се помещават както творби на известни български майстори, така и работи на художници и скулптори от цял свят.
След вълнуващата разходка отдъхнете и в обновените градски пространства на София. Разходете се в Градската градина, градинката „Кристал“, по Моста на влюбените – там ще ви посрещнат изложби на открито, които всеки месец ни представят частички от културния живот на града.
Любимата ни София! В сърцето й можем да видим древни храмове, заобиколени от модерни сгради и да се възхищаваме на останки от античността. Именно в това се състои уникалният й дух. И си заслужава да се преживее!