Община Хисаря

www.hisar.bg

Хисаря е не само град, а курорт с уникално съчетание на мек климат, богато археологическо наследство и множество минерални извора. Историята е оставила трайни следи от всички нейни епохи, но най-значимите паметници на културата принадлежат на римляните. Римският град Диоклецианополис, основан при хисарските минерални извори, е бил SPA перлата в римската империя. Всеки турист, пристигнал в Хисаря, може да се наслади на добре запазени останки от забележителни образци на римската архитектура: крепостни стени, порти, амфитеатър, терми, базилики, римска гробница. Всички те са ефектен фон на богатството от 22-та минерални извора, с общ дебит от 45 л/сек. и температура от 37 до 51 градуса. Минералните води в Хисаря се използват за лечение, профилактика и рехабилитация. Днес модерните хотели разполагат с открити и закрити минерални басейни, със съвременни SPA центрове за лечение и релакс.


Природните дадености и историческото наследство на Хисаря са предпоставка за развитието на различни видове туризъм. Освен СПА туризмът, който е основен за региона, е развит и културният туризъм с богат набор от места и артефакти от тракийската, древноримската и българската история, със запазените традиции, фолклор и ритуали, автентичната местна кухня и дегустации на вина.

Община Хисаря се утвърди и като фестивален град с разнообразни събития: Балкански шампионат по фолклор „Жива вода”, Национален конкурс за популярна песен „Петнадесет лалета”, Младежки фестивал на изкуствата „Виа Траяна”, Български събор „Хайдут Генчо”, Фестивал на аматьорските театрални състави, Фестивал на Стенната живопис в с. Старо железаре, Празник на Розата в с. Старосел, Празник на град Хисаря и минералната вода.