Община Сандански

www.visitsandanski.eu

Сандански е регион, щедро надарен с неповторима природа и целебни дарове, известни още в Древността – лечебен въздух, топли минерални води, разнообразни флора и фауна. С дълга и прелюбопитна история, съхранила културно-историческото наследство под формата на внушителни артефакти и богата палитра от фолклорни традиции и обичаи.

Община Сандански е целогодишна туристическа дестинация. Предпоставки за липсата на сезонност са както наличните природни и антропогенни туристически ресурси, така и наситеният с културни и спортни събития календар.
Дестинация Сандански в четири сезона се обуславя от възможностите за практикуване на здравен (балнеология, СПА и уелнес), планински и еко, селски, делови и събитиен, ловен и риболовен, културен, поклонически и спортен туризъм, а като приоритетен през последните години се откроява винения туризъм.


На територията на община Сандански над 60% от лозовите масиви са в региона на гр. Мелник. На Винената карта това е най-голямата концентрация на винарски изби на сравнително малка територия. Не случайно по инициатива на винопроизводителите, с подкрепата на Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите
/СХРТ-Сандански/ и Община Сандански се работи за създаване и утвърждаване на бранд „Мелнишко вино“. Това обединение вече успешно привлича на винени турове туристи от страната и чужбина.
Регионът е и истински пазител на духовността. В сърцето на пясъчен свят от причудливи форми и възвишения от стотици години функционират множество духовни средища – извор на православната вяра. А всяко докосване до някое от тези енергийни места разкрива тайни и запленяващи легенди, забулени в мистика и духовност.