Община Смолян

www.smolyan.bg

В най-южната част на България, в центъра на Орфеевата планина, е разположена община Смолян. Възможностите, които предлага дестинацията на своите посетители, са безкрайно много, както се казва за всекиго по нещо. Освен за ски почивка, регионът е подходящ за излети, пешеходен, пещерен, конен, ловен, риболовен и дори фестивален туризъм.


Пампорово е един от най-известните ни ски курорти, разполагащ с различни по трудност писти, подходящи и за напреднали, и за начинаещи.
Село „Широка лъка“ е известно с Националното училище за фолклорни изкуства, но и със своята архитектура и старобългарски бит. Автентичните родопски къщи те потапят в един магичен свят, изчезнал преди много години. В близост се намира и друго село – Гела, където се провежда ежегодния национален събор „Гайдарско надсвирване“.

Село Момчиловци пък е прославено с киселото си мляко чак в Китай. В почит на млечните продукти всяка година се провежда и фестивал. Множеството параклиси, църквата „Св. Константин и Елена“ и етнографският музей са други забележителности, привличащи туристите.
Любимо място за посетителите на региона са Смолянските езера. От тях седалков лифт ви отвежда директно до връх Снежанка. Една от многото екопътеки – „Каньонът на водопадите“ дава възможност да видите около 46 водопада. За пещерняците по дух или призвание са „Ухловица“ и „Голубовица“ (Гарга дере) – система от четири пещери, в една от които има подземно езеро и река.

Крепостта „Калето“ и Момчиловата крепост са истинско архитектурно наследство, от които втората е сцена на аудио-визуален спектакъл, пресъздаващ мита за Момчил.
За любителите на културния, научния и историческия туризъм са задължителни за посещение Планетариума, Художествената галерия и историческия музей „Стою Шишков“, в който се съхранява веществената памет на обитателите на най-високите части на планината през различните исторически периоди.
Родопите са място за физическо, емоционално и духовно презареждане, някаква невидима магическа нирвана съществува там. Докосват те с атмосфера, автентичност, гостоприемство и ястия.
Никой не знае дали заради пататника или заради природата, но искаш да се връщаш отново и отново…