Община Гърмен

www.garmen.bg

АНТИЧНИЯТ РИМСКИ ГРАД “НИКОПОЛИС АД НЕСТУМ”, СЕЛО ГЪРМЕН
е един от трите града, основани на Балканския полуостров от римския император Траян в чест на победата му над даките. Тук могат да се видят останки от крепостни стени, култови сгради и други съоръжения.

ЛАНДШАФТНО-ИСТОРИЧЕСКИЯТ ПАРК “ГРАДИЩЕ”, СЕЛО ДОЛНО ДРЯНОВО
е култов комплекс с каменни глави и долмени, разположен на 5 км. от с. Долно Дряново по посока Сатовча и Доспат. Комплексът е открит от проф. Тодор Бояджиев към 2000 г.

ОГНЯНОВО
е сгушено между четири планини – Пирин, Родопите, Славянка и Стъргач. Огняновските минерални бани се състоят от 24 термоминерални извора, най-известен от които е „Мирото”, и лекуват над 100 вида заболявания. С благоприятния си климат, чудна природа и планински въздух, Огняново предлага целогодишен балнеотуризъм.

КОВАЧЕВИЦА
е единственият архитектурен резерват на територията на община Гърмен. Уникалната архитектура и специфичната възрожденска атмосфера са причина тук да бъдат снимани едни от най-хубавите български филми през втората половина на миналия век.

ЛЕЩЕН
е един от най-привлекателните и автентични курорти за селски туризъм в България. Петнадесет реставрирани стари къщи с просторни чардаци, китни дворове и механи, предлагат характерната за този край възрожденска атмосфера, съчетана с модерен комфорт.

Тук са и ВЕКОВНИТЕ ЧИНАРИ, КАЯЛИЙСКИТЕ СКАЛИ, СИНИЯТ ВИР.
Уникалните природни дадености, в съчетание с многобройните културно-исторически паметници правят Община Гърмен дестинация за целогодишен балнео, СПА и уелнес, културен и опознавателен туризъм.