Община Казанлък

www.kazanlak.bg

Казанлък е географският център на България и столица на Долината на розите и тракийските царе. Една невероятна хармония от древна култура, история, традиции и съвременност!
Тук природата е съчетала красотата и величието на Стара планина с плодородието на долината на Тунджа и топлите минерални извори. Климатичните и почвени условия в този райски кът са най-благоприятни за отглеждане на маслодайната роза – емблема на България пред света, която от векове се отглежда в Казанлъшката долина. През май и юни Казанлък е магнитът, привличащ гости от всички краища на света с провеждания повече от век Празник на розата, прераснал в международен фестивал. Тук е и единственият в света Музей на розата, проследяващ 350-годишната история на българското розопроизводство.


Най-ценното културно наследство от траките продължава да бъде Казанлъшката гробница – един от деветте обекта в България, включени в списъка на ЮНЕСКО. Тракийската “огърлица” на Казанлък се допълва от 11 проучени гробници, които заедно с останките на античния град Севтополис (IV в.пр.н.е.) дават името на туристическото лого на района – “Долината на розите и тракийските царе”.
Битът и културата на древните траки оживява всяка година в края на август по време на Празниците в долината на тракийските царе. Организирани за първи път през 2005 година, днес те са утвърдена емблема на културния живот в Казанлък.
Туристическите и културни обекти на Казанлък се допълват още с Историческият музей, къщите на Петко Стайнов, Димитър Чорбаджийски – Чудомир, Ненко Балкански, мемориалните паметници и плочи от периода на Руско-турската Освободителна война в Националния парк-музей “Шипка-Бузлуджа” и др.
Околностите на града пък предоставят на туристите превъзходни възможности за запознаване с българското село и с ритъма на селския бит.
Казанлък Ви очаква, за да му се насладите!