Севлиево – икономическото бижу на България

www.sevlievo.bg

Община Севлиево е сред икономически най-добре развитите общини в Северния централен регион на България. През последните десетилетия Севлиево се превърна в привлекателно място за инвестиции и се оформи като значителен индустриален център. Ключов фактор за привличането на компаниите в Севлиево е доброто местоположение на града – в сърцето на България, добрата инфраструктура, ниските данъци и дългогодишното успешно партньорство между местната власт и бизнеса. Община Севлиево се старае да поддържа и ефективно сътрудничество с неправителствените организации в подкрепа на цялостното развитие на региона.

Удостоена с наградата „Образцова община“ за комплексно икономическо развитие за 2019 г., в момента БВП на глава от населението в Севлиево е сред най-високите за страната. Индустрията е водещ двигател на икономиката на Севлиево – около 90% от вложенията на бизнеса са там. Инвестициите на компаниите само за миналата година са за над 50 млн. лева. В момента в Севлиево работят около 1200 компании, а в общината идват работници от съседните градове.
Богатото културно-историческо наследство в района обуславя и естественото развитие на туризма тук. В последните години градът и околностите му са желана дестинация за все повече български и чуждестранни туристи. Общината полага сериозни усилия за развитие на културния живот в района, а туристическият календар е наситен с редица мероприятия. Все повече туристи посещават Севлиево за да се насладят на фестивала „Семе българско“, на националния фолклорен конкурс „Море песен екна…“ и на фолклорния събор под връх Бабан.


На особена почит сред туристите се радва традиционният Празник на тиквата в Севлиево, на който привлича все повече туристи и от чужбина. Посетителите остават впечатлени от тиквените кулинарни изкушения, карнавалното шествие, съпътстващата музикална и шоу програма. Фестивалът на историческото наследство пък се провежда в средновековния град и крепост „Хоталич“ и чрез него хората могат да се пренесат в различни исторически епохи заедно с хуните, готите, траките и прабългарите. Хоталич е сред петте най-големите средновековни крепости у нас, като изключим тези в столиците на Първото и Второто българско царство.
Името „Хоталич“ е добре познато на музикалните фенове поради друга причина – крепостта стана емблема на едно от основните рок събития в България. Националният рок фестивал „Хоталич” е паметно събитие, на което рок феновете имат възможност да изживеят незабравими мигове със своите любими групи от страната и чужбина.

Ценителите на спорта пък знаят къде е роден Дан Колов и колко много е допринесъл за популярността на България. Музеят на великия български борец се намира в с. Сенник, а Севлиево е градът, в който всеки спорт си има клуб, финансиран от общината с подкрепата на бизнеса.