Бургас – магията и очарованието на морето

www.gotoburgas.com

Откъдето и да го погледнете, Бургас е заобиколен от вода – солена и сладка. На изток е Черно море, а на запад се намират трите лиманни езера – Бургаско, Атанасовско и Мандренско. Бургаското езеро Вая е най-голямото естествено езеро в България, а местността „Пода“ е притегателен център за любители и специалисти орнитолози.
Пъстрата картина на Бургас не може да бъде разказана, ако не сте посетили един от символите на града, а именно Морската градина.
Създадена през 1910 година, днес тя е обявена за паметник на парковото изкуство. В нея всеки намира нещо за себе си – китни беседки и пейки с гледка към Черно море, удобни за разходки алеи, стотици видове растения, пеещи фонтани, зони за детски игри и спорт, ресторанти, музика, и … песента на птиците, които я обитават.

Наслаждавайки се на разходка край морския бряг ще видите и други емблеми на Бургас – Мостът, Морската гара и Магазия 1. Мостът е една от най-големите туристически атракции на Бургас. Навлизайки близо 300 метра навътре в Черно море, от него се открива невероятна гледка към Бургаския залив. Стигнете ли до пристанището ще бъдете посрещнати от туристическите корабчета за романтична морска разходка, които ще ви заведат на най-мистичното и тайнствено място край Бургас. На единствения обитам остров по българското Черноморие – Остров Света Анастасия.

Там можете да видите причудливите скални образувания – Гъбата, Драконът, Вкамененият пиратски кораб, Портата на слънцето, да пренощувате в монашеска килия, да усетите мириса на прясно изпечена черноморска риба, да се потопите в миналото на Острова, да вдишате ухание на диви смокини и да усетите морския бриз… Това са само част от емоциите, които всеки, стъпил на Острова, запечатва и отнася завинаги със себе си.
Бургас е богат на природни дадености – плажови, биоклиматични, минерални води, лечебна кал, защитети природни територии. Само на петнадесет километра от сърцето на Бургас е един от най-старите минерални извори в България, с температура на водата 41,5 градуса. Днес, там е мястото, събрало в себе си хилядолетна история – Акве Калиде.
Акве Калиде е античен град, известен с древните си минерални извори и археологически ценности. В това обвито от мистика място ще се докоснете до крепостните стени на древния град Терме (Термополис), римиските бани от І век сл. Хр., ще посетите изцяло реставрирана баня на султан Сюлейман Великолепни, като пред очите ви тя ще оживее благодарение на модерна технология и специално създаден фирм на базата на 3D мапин. Една виртуална разходка – от епохата на траките и легендата за Свещения извор на трите нимфи – изцелителки, през римската епоха, кръстоносните походи – до времето на Сюлейман Великолепни.


В Бургас се намира и най-големият безплатен „СПА център“ на открито в страната.
Откритите естествени басейни с луга, сол и лечебна кал са притегателно място, имайки предвид, че черната кал е доказано средство за лечение, разкрасяване и подмладяване.
Няма как да пропуснете и Авиомузей Бургас. Намира се на входа на Летище Бургас и е чудесно място за прекарване на свободното време. Експозицията се състои от граждански и военни самолети, които са били част от Българското въздухоплаване в периода 1960-1996 г. , а всеки посетител може да се превърне в пилот.

Приятна изненада и комплимент към гостите на града всяка година е и богатата културна и фестивална програма на Бургас. Разнообразието от концерти, фестивали и представления, предлага по нещо за всеки вкус.


Бургас е домакин на първия по рода си български Фестивал на пясъчните скулптури, който се провежда всяка година от юли до октомври, на едно и също място – парк „Езеро“, до Конната база. Фестивалът стартира през 2008 г. и до сега неговите произведения са разгледани от близо милион посетители.