Лечебните води, балнео и СПА дестинациите на България

България е малка страна, но изключително богата на минерални води, лечебни извори и чист въздух. Благодарение именно на тези природни ресурси, страната ни е все по-предпочитана балнео и СПА дестинация. В превод СПА означава „Здраве чрез водата“, а силата на минералната вода е добре позната с лечебното и възстановяващо въздействие върху тялото и духа на човека.

Минералните извори в България са над 700, различни по свойства, температура и химичен състав. Още траките, и след това римляните, са открили лечебната им сила и са я използвали, като са строели градовете си близо до „вълшебната” вода.

Днес в България има голямо разнообразие на СПА дестинации, които предлагат не само минерални води, рехабилитация, красива природа и чист въздух, но и качествена храна и отлично обслужване. Повечето от тях са разположени в Югозападна България и по Черноморието.

Най-известни с минералните си извори са Велинград, Хисаря и Девин. Велинград е обявен за СПА столица на Балканите и не случайно. В града има над 80 минерални извора. Там се намира и най-големият карстов извор в страната ни – Клептуза. Минералната вода оказва благоприятно влияние при неврологични и гинекологични заболявания, хипертония, проблеми с опорно-двигателния апарат, бъбречно-урологични, дихателни и стомашно-чревни проблеми. Освен лечебна, водата е и с подмладяващ и разкрасяващ ефект.

Хисаря е наричан „Лечебница от древността“. Градът е построен сред останки на древна римска крепост, в подножието на Стара планина, което спомага и за чистия въздух. Минералните му води помагат на хора с бъбречни и гастроентерологични проблеми.

Минералните води в Сапарева баня са лекували траките преди хиляди години. Именно там водата е най-гореща, цели 103 градуса, но и силно лековита. Помага за лечение на дискова херния и дископатии, на опорно-двигателния апарат, при травми след счупвания, на горните дихателни пътища и проблеми с централната нервна система.

Сандански е град, който освен с минералната вода, е известен и с лековития си климат. Благодарение на тази комбинация, районът се радва на изключително добре развити балнео и СПА центрове. Сандански е най-доброто място за лечение на бронхиална астма в цяла Европа. Водите са с ниска минерализация и богат химичен състав. А когато съчетаем двойната природна даденост, заболяванията, на които може да се повлияе, се увеличават. Основните са лечение на дихателните пътища, периферната нервна система, опорно-двигателния апарат и бъбречни болести. Градът и околностите са с богато историческо наследство, така че, дори и да се наложи по-продължителен престой, ще можете и тях да разгледате.

Столицата на България – София, също може да се гордее с минералните извори в кварталите Панчарево, Княжево, Горна баня, Овча купел и др. А гордостта на Банкя, освен прекрасните балнеологични центрове, е и въздухът, който е един от най-богатите на озон в света. Тук идват много хора със сърдечно- съдови проблеми, заболявания, свързани с обмяната на веществата, стомашно-чревния тракт, опорно-двигателния апарат, ендокринологични заболявания.

Близо до София и други градове с минерални извори са Кюстендил, Вършец, Баня (до Банско), Момин проход. Кюстендилската минерална вода е известна с въздействието върху жени с гинекологични проблеми, при женски и мъжки стерилитет. Водата във Вършец помага за лечение на нервната, сърдечно съдовата система и очните заболявания.

Старозагорските минерални бани и Павел баня са с гореща, слабо минерализирана вода. Лечението и профилактиката включват заболявания на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система, гинекологични, бъбречно-урологични и стомашночревни.

Няма как да прпопуснем балнео и СПА курортите Чифлик, Стрелча, Сливенски минерални бани, Хасковски минерални бани, Добринище, Шипково, Нареченски бани, Ракитово, Марикостиново и др.

По Черноморието дестинациите с лечебни минерални извори са Бургаски минерални бани, Албена, Поморие /известно и със своята лечебна кал/ и Св. св. Константин и Елена – най-старият черноморски курорт с минерални извори и балнеологично значение.

Лечебната кал е друг дар от природата с изключителни ползи за организма. Тя е с високо съдържание на витамини, соли, биостимулатори и микроелементи, които достигат до различните органи и системи чрез кожата и кръвообращението. Балнеолозите твърдят, че калта има болкоуспокояващо действие, повлиява добре на метаболитните процеси и лекува редица заболявания, част от които са – на женската и мъжката полова система, на обмяната на веществата, при лек диабет, на опорно-двигателния апарат, на кожата, както и детоксикира черния дроб. Специално при кожните проблеми успешно повлиява на псориазис, кожни язви, екземи, белези, изгаряния и др. Най-известните кални бани се намират в Бургас, Поморие, Варна, Велинград, Марикостиново, като има и на още много места.

Комбинацията от минерални извори и лечебна кал е благоприятна за лечение, възстановяване и почивка през цялата година.

Нека не забравяме, че природните дарове не са само за лечение на здравословни проблеми. Те се използват и за профилактика, възстановяване и релакс. Да отпуснеш тялото си, да освободиш съзнанието си, да се заредиш с енергия и да се почувстваш нов човек – това е магията на СПА и уелнеса.

В България има много и модерни СПА и уелнес центрове и хотели, в които ще се насладите на релаксиращи процедури и отмора. Масаж, парна баня, билкова и инфрачервена сауна, разкрасителни и отпускащи терапии са само част от портфолиото.

Но по-важното е човек да разбере смисъла на лекуващите го природни ресурси и да живее в хармония с природата.