Екопътека “Под пръските на водопада” в живописния каньон на река Козница до Тетевен

Автор: Ели Иванова

В следващите редове ще ви отведа до едно истинско райско кътче за отмора, презареждане и наслада на очите – екопътека “Под пръските на водопада”. Въпросният водопад се нарича “Скока”, висок е около 30 метра и е на река Козница, която образува малък, но много красив каньон в околностите на град Тетевен.

Отправна точка за пътеката е центърът на Тетевен. Тя е дълга около 4 километра, като два от тях могат да се изминат и с кола. От центъра пресичате реката по моста срещу площада, а след това минавате покрай градския пазар. Пътят към водопада продължава като завива надясно. Ако сте с кола, може да продължите около 2 километра, до един остър, почти обратен, завой. От завоя започва същинската и най-красива част от екопътеката. На този завой има две обозначителни табелки и широко място, удобно за паркиране.

Оттам нагоре пътеката върви покрай реката в каньона и е много добре поддържана. Още след първото мостче усещаш, че си попаднал на невероятно красиво място. Минава се по още няколко дървени мостчета и покрай няколко по-малки водопада. По пътеката има обособени места за отдих. Маршрутът е лек и приятен, подходящ и за деца.

В края на екопътеката е самият водопад Скока – красив и свеж, шумящ и пръскащ. До него се върви около 20 минути. Вдясно от него протича още един водопад – Пръскалото. Той, за съжаление, е маловоден и може да се види само в определени периоди през годината – пролетно време след снеготопене или след обилни дъждове.

Обратният път отнема същото време.Любопитно: знаете ли, че името на град Тетевен произхожда от думата “тетива”? Някога са го кръстили така, защото разположението му спрямо протичащата през града река Вит прилича именно на тетивата на лък – градът е тесен, но дълъг и сякаш “опънат” по протежение на реката.