Глемпинг туризъм в България

Автор: Доц. д-р Йордан Йорданов

Какво е глемпинг туризъм?

На палатка сред природата е любимият начин за почивка на много американци и западноевропейци. Иновациите в този тип релаксиране тепърва се разпространяват сред почитателите на къмпинга. Именно такава е глемпингът (комбинация от английските думи glamorous и camping). Това е луксозно къмпингуване, което започва да се предлага на все повече места. Глемпингът се нарича още бутиков къмпинг. Той е тенденция, която събира комфорта на един хотел в съчетание с природата и свободата на къмпингуването. Удобствата далеч надхвърлят всичко, което повечето палатки и кемпери някога са имали.

Глемпинг комплексите представляват луксозни палатки в ярки цветове, модерни каравани и бунгала. Те предлагат още гурме ресторанти, СПА, вечеря под звездите, закуска на тревата. Често се намират близо до море или друг воден басейн.

Глемпингът в България

Глемпинг “Гора”, близо до къмпинг Градина, е първото място за такъв тип туризъм в България. То разполага с 15 палатки с общо 30 легла, а цената е между 60 и 80 лв. на вечер за палатка.

Предимствата на България

Климатът на България е много подходящ за глемпинг туризъм, при който се комбинира престоят в глемпинг хотел с разходка в планината, по еко-пътеки.

Екопътеките в България са около 150. В страната ни има общо над 225 находища на минерални извори с общ дебит над 5000 l/s. В Южна България те са 148, а в Северна – 77. В Южна България преобладават естествените находища, а в Северна България – чрез сондаж. В Южна България във вид на извори са 82 находища и чрез сондаж – 66, а в Северна България преобладават чрез сондаж – 57 и във вид на извори – 20.

В страната повечето находища са с температура от 37 до 50 °C.

Близостта до Черно море, топлият климат, както и природните забележителности на България, я правят много подходяща страна за подобен тип туризъм.

Подобни хотелски обекти могат да се разположат в горите на България, в близост до екопътеките, в планините, около минералните извори, на брега на Черно море, както и да се създадат малки хотелски комплекси за глемпинг туризъм.

Предлагането на различни видове дейности като СПА процедури, игри на открито за деца, ресторанти и магазини, ще направи този вид туризъм изключително популярен за семейства и за туристи, които ще искат да се насладят на българската природа.

Система за опазване на природата чрез рециклиране или изгаряне на отпадъци с цел да не се унищожава и замърсява природата трябва да бъде част от този проект, за да може подобен тип туризъм да просъществува максимално дълго и да се запазят природните дадености на страната ни.

За кого е подходящ глемпинг туризма?

Семейства – комбинацията от удобствата на хотелска стая, ресторант и магазин в близост, с досега с природата, е идеална за семейства с малки деца, които искат да заведат малчуганите в планината, но изпитват страх от неудобството на обикновения къмпинг и условията в хижите в планините. Изграждането на детски площадки и други занимания и игри на открито ще привлекат семействата с малки деца. Възможността детето да нощува в къща на дърво би била изключително привлекателна и интересна за него.

Туристи от чужбина – близостта до най-голямата ни ценност – природата, ще бъде атракция за гости от чужбина. Сауна, СПА и естествени минерални извори със специфични лечебни свойства ще привлекат туристи от много страни.

Млади двойки – романтична, луксозна почивка в природата на къща на дърво е нещо иновативно, от което много двойки биха се възползвали.

И в заключение

Глемпингът е за любителите на къмпинга и лукса. За “по-глезените”, които се наслаждават на чара на живота на открито, на спокойствието и красотата на природата.