Велинград – СПА столицата на Балканите

Велинград е най-слънчевият и очарователен кът в България, разположен в неподправено красивата Чепинска котловина. Надморската височина е 750-800 метра. Именно тук е мястото, където можете пълноценно да възстановите дейностите на ума, тялото и духа, а едновременно с това да се заредите с положителна енергия, която блика от необятната дива природа, великолепието на планинските върхове и изключителното разнообразие на пейзажа през всички сезони. Тучна зеленина през пролетта, меки слънчеви лъчи през лятото, топли пастелни цветове през есента и снежна мека зима. Уникални по своята красота местности и природни обекти пазят в своите дебри неповторими кътчета девствена природа и паметници на културата.  

Рядкото съчетание на природни, хидроложки и климатични дадености на района поставят Велинград в челото на балнео-климатичните курорти. Най –голямото богатство безспорно са минералните води – 77 естествени термални източника с различни показания, минерален състав и температура, варираща от 27 до 98оС. С тази палитра Велинград събира в себе си почти всички лечебни свойства на минералните води в България и Европа. В града има шест действащи минерални бани, десетки открити минерални басейни и балнеологични центрове.

 В SPA центровете се прилагат програми за намаляване на стреса, редукция на теглото, бюти програми, всеобхватна превантивна грижа, която предоставя лечение с традиционни и алтернативни методи. В оригиналните, иновирани и осъвременени SPA церемонии се използват българските съкровища – кисело мляко, масло от роза Дамасцена, мед, билки и уникални аксесоари.

И ако минералните извори са богатството на Велинград, то неговата гордост и емблема, безспорно, е най-големият карстов извор в България – Клептуза. Дебитът му е 580 л/сек, а водата му е с постоянна температура от 8оС. Красотата на вековните дървета, надвесили се над водата, дървеният мост и водопадът – това чудо на природата, правят парк Клептуза най-романтичното и привлекателно място за гостите на града. На площ от 412 хектара се намира и едноименната защитената местност. В нея се опазват дървета черен бор на възраст между 100 и 160 години.

Само на 17 км от Велинград се намира и климатичният планински курорт Юндола, който привлича гости и през четирите сезона.

Можете да разнообразите престоя си с пътешествие по една от най-атрактивните теснолинейни ж.п. линии в Европа – Родопската теснолинейка, да летите с делтапланер, а за любителите на къмпингуването – да посетите единствения СПА къмпинг на Балканите.

www.velingrad.bg
www.velingrad-bg.com