Община Мирково

Църквата „Св. Великомъченик Димитрий“

Сред най–открояващите се религиозни храмове в Община Мирково е цървата „Свети Великомъченик Димитрий“. Изградена e през 1834 година от майсторите Минко и Дело. Това е и една от малкото църкви с позлатено кубе в България, а иконите са дело на Давид Зограф, Иван Неделков и Иван Зографски.

Спортен Комплекс “Мирково”

Спортният комплекс е осъществен по „Програма за развитие на селските райони за периода 2007 – 2013 г. с подкрепа от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони“.

Спортният комплекс включва: спортен център, плувен басейн с прилежащи съблекални, футболен стадион с обслужваща сграда за отборите и трибуни, игрища за минифутбол, за тенис на корт и тенис на маса, за баскетбол и за волейбол.

Спортният център разполага с администрация, съблекални, фитнес зала, мултифункционална зала за кардио тренировки, зали за тенис на маса, зала за билярд, зала за игра на шах и зона за рехабилитация – масаж и тангентор.

Плувният басейн е открит, с размери 25 х 12,5 м, осигурен за спортни мероприятия със стартови блокчета и маркирани коридори.
Обслужващата сграда на футболния стадион включва съблекални, стая за масаж, сауна, зала за разбор и стая за треньорите. През централния вход е достъпна зала за пресконференции, ТВ студио, стая за интервю, стая за съдии, първа помощ, допинг контрол.

Главната трибуна към обслужващата сграда разполага с места за 1 200 посетители, ВИП зона и места за журналисти.

Параклис “Св. Никола” се намира в село Мирково. Параклисът е построен през 2016 г., реставриран през 2017 г. и изографисан от Огнян.

Параклисът „Св. Сосой“ е открит по съновидение на баба Иванка /Св. Сосой е пазител на децата/. Изографисан е 2016 г., дарение от „Елаците Мед“ АД.

Параклисът е построен от фирма “Елаците-Мед” АД, като всяка година на празника на Св. св. Константин и Елена се извършва тържествен водосвет. Построен е 2006 г., изографисан 2007 г.

Параклисът “Свето Възнесение Господне”, по-известен като “Свети Спас”, е осветен на 9 юли 2011 г. Разположен е в землището на село Мирково, Пирдопска духовна околия на Ловчанската епархия. Намира се югозападно от м. “Бърдо”.

Параклис “Св. Петка” се намира в землището на село Мирково. До него отвежда черен коларски път. Параклисът е напълно възстановен чрез дарения през 1997 г.

Община Мирково
с. Мирково, ул. Александър Стамболийски №35

тел.: 07182/ 22-86
e-mail: info@mirkovo.bg

www.mirkovo.bg