Община Хасково – врата към Източните Родопи

Територията на община Хасково от векове е била център, през който преминават много търговци, туристи и пътешественици. Ако планирате пътуване в региона на Източни Родопи, най-добре е да започнете своята обиколка от тук. В Музейния център „Тракийското изкуство в Източни Родопи“ край село Александрово, на 18 км. от град Хасково, ще получите интересна информация за живота, бита и културата на древните траки, населявали района. Там е изградено и точно копие на Александровската гробница с най–добре запазените уникални стенописи.
На връщане по пътя за Хасково ви предлагаме да посетите „Джамията – църква“ в село Узунджово – „Св. Успение Богородично“. Тя е най-голямата селска църква в България, известна с уникалната си история и архитектура, неразделно свързана с прочутия Узунджовски панаир – най-грандиозното търговско тържище на османската империя, паметник на културата от национално значение
Хасково е градът, известен с най-високата в света „Статуя на Богородица с младенеца“, вписана в световните рекорди на Гинес. В непосредствена близост е и изящната 30-метровата Камбанария – една от най-високите на Балканския полуостров.
Регионалният исторически музей в Хасково, със своите експозиции и богата колекция, представя историята, културата, бита и традиции на целия хасковски регион. „Паскалева къща“ пази в себе си атмосферата на прехода на хасковлии от традиционно селския към градския бит. Художествената галерия, разположена в самия център на града, непосредствено до една от най-красивите театрални сгради в България – тази на театър „Иван Димов“, представя изложби на много творци от страната и чужбина.
Разхождайки се по централните улици на града ще видите най-старата джамия на Балканския полуостров – „Ески джамия“, паметникът на Капитан Петко Войвода, Слънчевият часовник с розата на компаса и др. Ще чуете и камбанния звън от Старата часовникова кула.
Ако предпочитате спокойствие и разходки сред природата, най-големият лесопарк на територията на община Хасково – „Кенана“ ви очаква със своите спортни съоръжения, детски площадки, атрактивен зоопарк, заведения за хранене и развлечения, тенис–кортовете на които полага основите на спортната си кариера хасковският спортист, световноизвестният български тенисист Григор Димитров.
Хасково е място, което те кара да усетиш духа от отминалите времена, но същевременно те среща с пулса и динамиката на съвременния град.

Туристически информационен център Хасково
6300 Хасково / бул. “Георги С. Раковски” 1А

тел./ tel: +359 38 666 444
www.visithaskovo.com
Tourist information center – Haskovo
tourism.haskovo@gmail.com