Костинброд отваря врати за туристи

Недалеч от София има едно градче, което може да изненада туристите с много забележителности и интересни места.
Костинброд е известен с минералните си води още от римско време. В границите на града, срещу днешния завод на Кока-Кола, е имало римска баня, чиито останки личат и до днес.
Градът и околностите предлагат много възможности за ценителите на поклонническия туризъм. През Възраждането селището се замогва и разширява. Безспорна роля за будното съзнание на населението има близкият манастир „Св. Архангел Михаил” в с. Шияковци, както и Школото, открито доста години преди Освобождението.

Шияковският манастир “Свети Архангел Михаил” е знаков за община Костинброд, именно заради посещението на Васил Левски през 1871 г., където с няколко души слагат началото на Тайния революционен комитет в Костинброд.
Манастирът е създаден в средата на 19 век, разположен на 1 км над гр. Костинброд. В годините на борба срещу турското робство манастирът става многократно убежище на Апостола на свободата. Тук той основава Шопския революционен комитет.
Забележителност и гордост на града е и църквата “Св. Св. Кирил и Методий”. В с. Богьовци е храмът „Св. Преподобна Петка Българска“, построен през 1852 година, а параклисът в местността “Пасището“, източно от Шияковци, е скътал ценни данни за миналото на Костинброд.
През 2003 г. в кв. Маслово е открит новият храм “Св. Николай Мирликийски Чудотворец”.
Старините на Костинброд са една прекрасна възможност за развитието и на културно-исторически туризъм.
Архитектурният комплекс на резиденцията Скретиска е най-значителният сред известните сродни по предназначение комплекси на днешната българска територия. Нещо повече – той е един от най-големите резиденциални комплекси, известни изобщо в Римската империя.
Община Костинброд, като част от шопската етнографска област, се гордее със своите фолклорни фестивали – „Шопски наниз“, „За пояс”, „Хайдушки ручей“ и празник на зелето в с. Петърч. С читалищата, фолклорните танцови състави и школи тук се съхранява, развива и насърчава фолклорното наследство на истинските шопи!

гр. Костинброд 2230, ул. „Охрид“ №1
тел./ tel: +359 721 68 722, 723
е-mail: kostinbrod.bg@gmail.com
www.kostinbrod.bg