XVII Международно туристическо изложение „Културен туризъм“ – Велико Търново

След две години прекъсване, Велико Търново отново бе домакин на Международното туристическо изложение „Културен туризъм“, което се проведе от 14 до 16 април 2022 г. в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“. То е единственото в България и на Балканите, специализирано в областта на културния туризъм, като акцентира върху проблемите, развитието и перспективите на този вид туризъм. Организатори са Общинска туристическа агенция „Царевград Търнов“ и Община Велико Търново.

Форумът бе открит от кметът на Велико Търново г-н Даниел Панов. „Да обичаме България и нашето културно наследство, да възпитаваме нашите деца в дух на родолюбие и да бъдат горди българи. Радвам се, че  ние сме основателите на това дело във Велико Търново”, каза в словото си г-н Панов, изказа специална благодарност на организаторите, както и на медиите за тяхната роля в популяризирането на богатото културно-историческо наследство и културните календари на отделните общини, градове и населени места. Официални гости на събитието бяха зам.-министърът на туризма проф. Мариела Модева и почетният председател на МТИ „Културен туризъм“, археолог и историк проф. Николай Овчаров, представители на посолствата на Австрия, Азербайджан, Виетнам, Индия, Испания, Корея, Палестина, Румъния, Турция, зам.-кметовете на Велико Търново Снежана Данева – Иванова и Нейко Генчев. 

На изожението с щандове участваха общини, атракции, Художествената галерия „Борис Денев” във Велико Търново, Регионалната библиотека „Петко Р. Славейков” с „Фоайе на книгата с автограф”, над 40 издателства, чуждестранни гости. От тази година партньор на изложението е и Националното сдружение на общините в Република България. Съпътстващата богата дискусионна програма представи нови обекти и забележителности, атракции, услуги, фестивали, празници и актуални теми, свързани с туризма.