Антоанета Титянова с награда от XVII Международно изложение „Културен туризъм“, Велико Търново

С официалната церемония по връчване на наградите на Международното изложение „Културен туризъм 2022“ – Велико Търново завърши един от най-значимите туристически форуми в България, който даде същински рестарт на бранша. Във форума се включиха повече от 50 български и задгранични изложители, които показаха нови дестинации, направления, фестивали и културни събития. В изложбените зали на художествена галерия „Борис Денев“ бяха обявени традиционните награди за участниците в единствения специализиран форум у нас в присъствието на представители на Община Велико Търново, медии, гости и участници.

Наградата за най-оригинално представяне на събитие на изложението се връчи на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА). Голямата награда – „Личност с принос за развитието на културния туризъм в България“ получи от заместник-кмета на общината Нейко Генчев известният учен и изследовател проф. Пламен Павлов. Отличието за най-атрактивен и оригинален експозиционен щанд отиде в Община Пловдив за представяне на „Епископска базилика на Филипопол IV-VI век“. Приз за най-оригинално представяне на продукт на културния туризъм се връчи на Фондация „Проект Бузлуджа“, а за ефективно управление на комплексен туристически продукт получи Община Сливен за интерактивни дейности в крепост „Туида“. Наградата за атрактивно представяне на туристическа дестинация взе ОП „Туризъм“, Столична Община, за създаването и презентацията на „Софийски турове“.

На церемонията журито на Националния конкурс „READ & TRAVEL” („ЧЕТИ И ПЪТУВАЙ”) обяви наградите от 9-то си издание, което представи най-добрите постижения на участниците от общини, културни институции, университети, музеи и други в областта на културния туризъм. Тази година в категория „Най-професионални туристически сайтове, мобилни приложения и др.“ наградата бе връчена на Община Сливен за интерактивната платформа „100 причини да посетите и опознаете традициите на Сливенския край“.

В категорията „Най-интересни туристически издания (книги, пътеводители, учебници, карти и др.) наградата получи авторски екип на СУ „СВ. Климент Охридски“ за първата издадена у нас монография „Covid – кризата в културата и туризма, основан на културно наследство: идеи за изход от ситуацията“. Поощрителна награда в тази категория беше присъдена на Община Каварна за „Пътеводител Каварна“.

В категория „Най-ефективни рубрики и публикации по темата на изложението (репортажи, видео отразявания и др.)“ журито награди известната журналистка Антоанета Титянова за публикацията „Народни празници, облечени като фестивали. Маскарадните игри в България – как обичаите стават фестивали“.

Антоанета Титянова е популярен журналист, писател и общественик. От 42 г. работи в печатните медии, БНР и телевизии, където има хиляди публикации с известни български и световни знаменитости.

Член е на УС на СБЖ, на СБП, на АБУЖЕТ, на Съюз на българските творци и др. Носител е на български и международни награди, сред които „Златното перо“ за публицистика на СБЖ (2007 г.), „Народен будител“ 2010 г. на ССП, на „Журналист на годината в печатните медии“, „ВИП перо“, „Медиен Оскар“, Le Prix d’Encouragement в Concours de Nouvelles на Forum Femme Mediterranee, Франция. За двуезичната си книга „София – от 7 извора вода“, по проект на Дирекция „Култура“ към Столична община, е наградена със статуетка „Ротонда“ и Диплом от община Банкя (2018 г.) за принос в културата. Наградена е и с орден „България-Русия“ от „Форум България Русия“.

Антоанета Титянова е била главен редактор на тиражни издания като: сп. „Фестивалите в България“, „Вестник за дома“, сп. „Виж“,сп. „Съдби“, сп. „Имоти България“ и др. Водила е авторски колонки и рубрики във в. „Куриер 5“, сп. “Блясък“, в. “Новинар“, в. „Политика“, сп. „Ние, жените“, сп. Cool и др., автор е на над 100 телевизионни интервюта (ТВ Евроком), била е водещ на предаването „Кой кой е в столичното общество“ в БНР – Радио София.

Като общественик Титянова е организирала редица национални кампании, стотици събития с регионално, национално и международно значение, била е водеща на множество конкурси и концерти.