Празник на Гъмзата и виното на Северозапада

Видин отбелязва своя духовен празник на Димитровден, но 26 октомври е обявен и за международен ден на мавруда и на българското вино. По този повод дунавският град се присъединява към инициативата за популяризиране на традициите в лозарството и винопроизводството.

Първото винарско училище в България е открито във Видин през 1887 г. Това е достатъчно основание регионът да се определя като лозарски и да споделя мнението за уникалните качества на родното вино.

По този повод Община Видин организира „Празник на гъмзата и виното на Северозапада“. Събитието дава възможност да се докоснем до професионализма на българските винари и да усетим неустоимите аромати на винените елексири. Вниманието е насочено към местните сортове. Гъмзата е вино, характерно за Видинския край, то е гордост за всеки винопроизводител, приел предизвикателството да следва традицията.

Празника на виното е събитие, чрез което Община Видин подканва да се докоснем до майсторството на българските винари и да усетим уханията на белите, червените и розе вина.

Регионът на Северозападна България притежава голям потенциал за развитие на винения туризъм, съчетан с културно-исторически на фона на природната красота.

      

60 коментара

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.