История и вино в красивия Северозапад

Цецка Цокова, екскурзовод

Според винарите есента е най-прекрасния сезон, защото виното става център на вниманието. От стари времена се знае, че божествената напитка е давала сила, енергия, вдъхновявала е за подвизи.

            Днес винената палитра е толкова богата, че човек може да се изгуби в нея. Затова предлагам да се докоснем до дунавските сортове – гъмза и врачански мискет, много характерни за района на Северозападна България, които определено са гордост за техните производители.

            Врачанският мискет е дар от природата със свеж аромат и бисерен цвят. Този съхранен български сорт се отглежда с много усърдие и ентусиазъм от екипа на винарска изба „Ахинора“. Разположена в с. Селановци, община Оряхово, и само на 6 км от дунавския бряг. Семейната винарна е съсредоточила поглед върху традиционните бели сортове, характерни за Северна България.

            Една разходка из малко познати места в нашата страна може да ви отведе в най-голямото село в Северозападния край – Селановци, а защо не и в гр. Оряхово. Има какво да достави удоволствие на любопитните туристи. Какво по-хубаво от Дунавско хоро и врачански мискет. Известният композитор Дико Илиев е бил диригент към читалището в гр. Оряхово и затова в местния музей има подредена експозиция, посветена на народния музикант. Не по-малко интересна би била разходката до крепостта „Камъка“, намираща се на речния бряг и все още не разкрила своите тайни.

            Врачанският мискет е романтика и нежна тръпка, но ако се обърнем към гъмзата, имаме усещане за силата на българската кръв. Това вино стопля през студените зимни дни, впечатлява с леко натрапчив вкус, но в същото време създава впечатление за хармония и свежест.

            Отглеждането на този винен сорт е предизвикателство и гордост за изба „Видинска гъмза“. Много е важно гроздоберът да започне в точния момент, защото гъмзата е капризен сорт, но пък пълни и очите, и душата с наслада. Името на винарната е емблематично и приканва любителите на историята и виното да посетят Видин. От една страна може да се види гордо застаналия на дунавския бряг средновековен замък „Баба Вида“, а от друга да се опита от червения елексир за здраве и добро настроение. Ако желанието за откриване на интересни и загадъчни места не ви е напуснало, то тогава потърсете пътя за Алботинския скален манастир, само на 20 км от Видин.

            Подарете си разходка из Северозападния край и ще откриете очарователни природни красоти, любопитни исторически факти, неустоими винени предложения – гъмза или врачански мискет, но със сигурност и още нещо.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.