Фестивал и изложба “Златните билки на България” ще се състоят в Неофит Рилски

Първо по рода си събитие, посветено на билколечителя св. Антоний Велики  “Билки – Здраве – Красота”, ще се проведе в с. Неофит Рилски на 21 и 22 януари 2023 г.


Във фестивала са предвидени изложбена, образователна, развлекателна и кулинарна част.


В изложбената част кметът на община Ветрино д-р Димитър Димитров, кметът на с. Неофит Рилски Петър Николов и изпълнителният директор на Исторически парк Ивелин Михайлов ще открят фестивала с представяне на първата по рода си изложба на над 30 вида позлатени билки “Златните билки на България”, в която гостите ще могат да видят отблизо златния житен клас, който кметът на Пазарджик Тодор Попов поднесе наскоро във Ватикана на Негово светейшество папа Франциск.

В образователната част посетителите ще могат да научат ценни съвети, свързани с подобряване на имунитета, здравето на децата през зимата, лесно преборване на вируси и инфекции, приготвяне на годишна билкова аптечка от Валентин Стоянов.

В демонстрационната част ще бъдат показани народни билкови екстракти, направени по стари рецепти със съвременни познания.

В кулинарната част за доброто хапване ще се погрижи Шеф Стоян Димитров, който ще готви пълен казан с леща с билки по стара тракийска рецепта и ще пече за най-гладните вкусни пърленки с чубрица. В паузите гостите ще могат да се насладят на местните специалитети – кафе с рози и домашен десерт с рози.

Специално за посетителите с деца, в рамките на това мероприятие, в “Работилничка за билките” децата ще оцветяват сапунчета с природни багрила и ще научат интересни истории, свързани с билките, докато родителите им разглеждат изложбата и са част от фестивала.

Жителите на община Ветрино ще могат да посетят абсолютно безплатно изложбата “Златните билки на България” от 23 януари до 28 февруари 2023.

Фестивалът „Билки – Здраве – Красота” е на дати 21 и 22 януари 2023 година (събота и неделя) и ще се проведе в Розариума в с. Неофит Рилски до Варна.

Програма: https://events.rosarium.bg/event/festival-bilki-zdrave-krasota/

Събитието във фейсбук: https://www.facebook.com/groups/3228172207399207/

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.