Проект “Опознай Витоша, за да я обикнеш” на Спортен клуб “Успех – София” – принос към спортно-туристическата дейност за незрящи в града през 2023 г.

Витоша пази по нещичко за всекиго от нас – само трябва да отидем, за да си го вземем!

През миналата година отбелязахме 60 години от началото на организираната спортна дейност за незрящи. През тези десетилетия хората с това тежко сензорно увреждане са тренирали и  участвали в състезания по лека атлетика, колоездене, гребане, плуване, боулинг и в по-непознатите за широката общественост спортове като голбал (игра със звъняща топка в зала) и шоудаун (адаптиран вариант на тениса на маса). Планинският туризъм също е бил съществена част от тези активности. Използвам минало време, тъй като вече не е така. Причините не са по-различни от възпрепятстващите цялостното развитие на държавата ни през последните почти 34 години. Недостатъчен и недобре разпределян финансов ресурс, непрекъснати промени в образователната ни система, девалвация на ценностите, липса на целенасочена социална политика към отделните групи хора с увреждания. Днес, на практика, започваме отначало – не е достатъчно да намерим финансиране. Необходимо е и полагане на усилия, за да убедим незрящите да излязат от познатото и сигурно пространство на дома и извън комфортната и стерилна среда, за да се впуснат в едно своеобразно приключение. Наясно сме, че понякога е нужен само малък тласък – ако планината е твоето място не е нужно да прекараш много време в недрата й, за да остане тя завинаги част от теб. Със сигурност при възрастните е много по-трудно, отколкото при  подрастващите. Това е причината част от фокуса ни да са и децата в семейства с един или двама незрящи родители.

Спортен клуб “Успех – София” е един от четирите субекта с такава насоченост в гр. София. При нас членуват над 70 човека с различни по степен зрителни увреждания. Проектът “Опознай Витоша, за да я обикнеш”, защитен пред Столична община, е приноса на клуба ни към спортно-туристическата дейност за незрящи в града ни през тази година. Поставихме си реалистични цели – в рамките на 4 месеца и 4 прехода да убедим 20 човека да ни повярват, че разходката в това райско кътче на един хвърлей от нас е преживяване, струващо си усилията и многократно възвръщащо направената “инвестиция”.

На първия преход в предпоследния ден на месец юли от автобус 63 на спирка “Златните мостове” слязохме тринадесет, подобно на героите от някой роман -девет незрящи и слабовиждащи, трима доброволци и слънчевата представителка на нашите партньори от Дирекция на природен парк Витоша Силвия Арангелова. Като собствен нефинансов принос по проекта вече бяхме записали информационна брошура, предоставена ни от Природния парк. Към акуратно обобщената информация в нея Силвия, като служител, обикалящ вече 13 години планината, добави цвят, мирис и вкус, неподправеното усещане да си част от кухнята, което никоя книга не може да ти даде. Тя ни разказа как са се ровили в архивите, търсейки информация за първопроходците от времето на Щастливеца, как са поставяли фотокапани и еуфорията при появата в кадър на мечка на някои от кадрите, как по друг проект са започнали да развъждат отново диви кози.

Преходът между Златните мостове и хижа Момина скала не е дълъг. Може би всеки от нас тринадесетте направи своя вътрешен преход през тези няколко часа заедно. Аз си припомних времето отпреди 20 години, когато все още със зрение и повече физически сили съм достигал дори до Черни връх. Четирите дами над 65 години в групата навярно са се върнали към периода от живота си, когато такива и доста по-дълги пробези са били буквално ежедневие. За зрящите доброволци, изправени пред предизвикателството да са наша опора по сравнително лекия, но все пак планински  ландшафт, вероятно е било изненадващо, че в крайна сметка дяволът не е толкова черен и такъв тип умение се усвоява буквално за часове.

Бихме искали да изкажем благодарност на списание “Дестинация България” за популяризирането на проекта ни. Чрез тази онлайн публикация отправяме покана към любителите на планината, желаещи да влязат в ролята на придружители на незрящи за бъдещи преходи. Силно се надяваме инициативата ни да надрасне границите на този малък проект.

За връзка с нас, моля пишете на skuspehsofia2014@gmail.com.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.