СРЕДНОВЕКОВЕН ФЕСТИВАЛ „БЪДИНЪ“ 

26-27 август 2023 г.

Средновековният фестивал „Бъдинъ“ е сред утвърдените събития, които Община Видин организира всяка година в последния уикенд на август.

Замъкът „Баба Вида“ е мястото, което връща времето векове назад, в една далечна и недостатъчно позната епоха. Възходи и падения, дворцови преврати, династически бракове, междусъседски войни, всичко това е съпътствало историята на България през средните векове.

Видинското княжество заема съществено място в съдбините на средновековната българска държава, затова чрез пресъздаването на отделни моменти се припомнят колкото интересни, толкова и важни събития, а публиката има възможност да се докосне до историческите превратности, сполетели северозападните земи.

Вниманието се насочва към видински владетели, които са имали съприкосновение с Търновския престол, други са всявали раздори и са позволявали външна намеса. Историята ги въздига или наказва.

Главните герои  на изданието през тази година са наследниците на деспот Шишман – цар Михаил III Асен Шишман (1323-1330) и Белаур, управител на Видинското княжество. По време на фестивалните дни публиката ще има възможност да наблюдава военни стълкновения между българи и сърби, борба за овладяване на царския престол, дворцови интриги и пиршества.

Факелното шествие и вечерният спектакъл на летния театър на крепостта ще нажежат емоциите, особено по време на огненото шоу.

Детската анимация присъства в програмата на средновековния фестивал „Бъдинъ“ всяка година. Занимателните и образователни състезания са част от концепцията на събитието, а именно запознаване със средновековното ни минало.

Очакваме ви на 26 и 27 август 2023 г. във Видин!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.