Празнично настроение в община Костенец

Маргарита Минчева
зам.-кмет на община Костенец

Как Община Костенец е готова да посрещне предстоящите светли празници, за да могат жителите в региона да се почувстват празнично?

Поставили сме си високи цели за следващия мандат и ще работим в посока осъществяването им, но сега наистина е време за празници. Затова мога да споделя, че съвместно с образователните и културните институции на територията на общината подготвихме един изключително богат коледен календар, така че жителите на всички населени места да усетят топлината на предстоящите празници и да се почувстват специални. Нека бъдем по-добри, защото Коледа е една магия и се надявам тази магия да ни владее през цялата година. Подготвяме различни събития за всяко населено място и срещаме изключително сътрудничество от неговите жители, от образователните и културните институции. Имахме дарителска инициатива „Дари надежда за Коледа”, която ще продължи на няколко етапа, през няколко дни.

Освен за коледните празници, каква културна програма в близко бъдеще да очакват жителите и гостите на община Костенец?

При нас ритъмът на живот не е намалил своето темпо дори по време на пандемията от Ковид-19, като се грижим хората да са добре информирани и да се докоснат до различните инициативи, които организираме. Това, което предстои съвсем скоро, е Йордановден – един всенароден празник. За него ние ще заложим на големи тържества, организирали сме традиционния за този празник обичай хвърляне на кръст в село Костенец и в к.к. Вили Костенец. Тази година това събитие ще бъде по-мащабно и по-различно от всякога. Така че ще очакваме всички на 6-ти януари, в 11 часа, в село Костенец, за да се срещнем там. Вторият голям акцент при нас е Кукерският празник, който през 2024 година се пада на 17-ти март в календара. За него планираме да бъде с малко по-големи мащаби и по-различен от обикновено, затова за Сирни заговезни ще изготвим афиш и ще очакваме всички, които желаят да дойдат. Разбира се, предстои една наситена програма през пролетта, като планираме инициативи както за Великден, така и за други моменти, които ще запазим в тайна, за да бъдат изненада.

Какви туристически атракции и обекти, интересни за региона, са готови да посрещат посетители? С какво можете да поканите или да предизвикате да дойдат туристи във вашата община?

Туризмът, минералната вода и природните забележителности са нашето богатство. Но най-голямата ни сила са хората. Защото те знаят как и ценят това, което имаме тук. Освен прекрасна природа, освен минерална вода, ние сме богати и на туристически забележителности, като има места, които пазят вековна история. Няма как да не акцентирам първо върху крепостта Траянови врата, която е място с национално значение, и ще очаква посетителите отново целогодишно. През 2024 година предстои да я надградим с осветление, а проектираме и някои ремонтни дейности. Това е мястото, с което изключително много се гордеем тук. Имаме и два водопада – всеизвестният Костенски водопад, около който Вазов е създал най-значимите си произведения, и един друг водопад – Скаловитец, който не е толкова популярен сред туристите, но е ще работим върху да стигат колкото се може повече хора до него. Община Костенец проектира през следващата година изграждане на екопътека и различни места за отдих, така че наистина се надявам да има още една забележителност, която да стане известна и все по-посещавана. Нека тези, на които им е любопитно къде е Костенец, да заповядат при нас, защото освен всичко, което имаме, ние сме и изключително гостоприемни.

Казваме, че децата са нашето утре. По какъв начин Община Костенец допринася за дообогатяване на тяхното развитие?

Както в предходния мандат, така и в този, образованието на децата е наш основен и водещ приоритет, като ние се грижим за това те да получат най-доброто. Променяйки образователната инфраструктура, Общината непрекъснато се грижи да подобрява материалната база в училищата  и смея да твърдя, че те тук са в едно топ състояние, а дори се шегуваме, че училището в Момин проход, което не е далеч от Костенец, е един вид бутиково училище. Убедена съм, че дори в някои от най-тиражираните училища няма такава инфраструктура. Друго, на което залагаме, е изграждането на много места за спорт и отдих, защото спортът помага  да намалеят зависимостите и агресията сред децата и младежите. Разбира се, кандидатстваме и по различни проекти, което също ще спомогне за по-доброто развитие на подрастващото поколение.

Нека не забравяме и възрастните дами и господа – нашите баби и дядовци. Какво правите за тях? Осигурени ли са достатъчно места възрастните хора да се събират, да споделят, да почувстват уюта на седянката от тяхното минало, да участват в празника с трепет, да разказват за своите внуци?

Огромно е вниманието и грижите и за възрастните хора. Комуникацията ни с тях е добра и честа. В момента за празниците сме се погрижили във всеки пенсионерски клуб да има малко тържество, което е изключително ценно, защото тези хора заслужават да почувстват магията на идващите празници. В две от населените места няма създадени пенсионерски клубове, но през 2024 година ще направим всичко необходимо да има такива, за да могат хората да се срещат, да обсъждат и да се раждат нови идеи за развитието на тези населени места. Уважението и признателността към тях трябва да бъде целогодишно, затова ние сме в непрекъсната координация, правим регулярно екскурзии, организирани за тях, срещи на клубовете. Публикуваме различни статии в местния вестник за случващите се при тях събития и съм благодарна, че има толкова активни представители на тази част от обществото ни, защото те ни учат и ни помагат да имаме право на преценка, доста често ни критикуват или поздравяват, но най-важно е да държим връзката с тях.

Какво бихте пожелали, от името на Община Костенец и лично от вас, за предстоящите коледни и новогодишни празници и за новата 2024 година?

Освен здраве, топлина и прекрасни моменти с най-близките хора, нека се замислим и осъзнаем, че всъщност промяната сме ние, доброто сме ние и ако бъдем добър пример, тогава цялото ни общество ще бъде по-позитивно. Пожелавам 2024 година да се превърне в година на доброто, на добрите инициативи, добрите проекти и да се случват повече добри неща.

Весели празници!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.