София и Пловдив са най-предпочитани от българите, завръщащи се в страната

Напредъкът на технологиите и пандемията накара хората много бързо да осъзнаят колко неща могат да вършат от разстояние. Докато само допреди 3 години университетът и/или работното място изискваха да се преместите в същия град или поне много близо до този, в който се намират, в наши дни отдалечените работа и образование позволяват да се намирате във всяка точка на света и пак да получавате същото качество на обучение и заплащане. Едновременно с това, живеейки в по-малко населено място или такова, което смятате за по-приятно, си осигурявате по-висок стандарт и по-щастлив живот. Къде търсят имоти българите? Дали имотите в София или тези в Пловдив са предпочитани, или пък малките градове от страната доминират.

Българите се завръщат от чужбина или купуват имоти в България за бъдещи нужди

В повечето случаи миграцията към друга държава е икономически обусловена – с други думи, българите отиват там, където могат да печелят по-добри пари.  От сайта за недвижими имоти Реалистимо забелязват засилено търсене на квартири и апартаменти под наем в София, както и старо строителство имоти. По време на пандемията около 50 хил. души са избрали да се завърнат в България, а от тях, всеки трети се е заселил в София. Това и като цяло посещенията в България от чужденци са само част от данните на НСИ, които говорят за ситуацията с имотите в страната.

Статистиката показва, че около 10% са избрали Пловдив и областта. Реалистимо потвърждават със засилено търсене на апартаменти под наем и различни видове квартири в Пловдив. Паралелно със засиленото търсене хората търсят и повече информация как да намерят правилния имот под наем.

На другия край на спектъра с най-малко завърнали се в тях хора са областите Видин и Смолян, където са се установили едва около процент от прибралите се от странство.

Средните цени на жилищата в София и Пловдив, спрямо българския стандарт, са фрапантни в последните година-две и не спират да се покачват – очевидно обаче средно 1200-1800 евро за квадратен метър в двата най-големи български града не представляват притеснение за завръщащите се.

Сред живеещите в България, които решават да променят адреса си, Пловдив е най-желаната дестинация

По последни данни в София над 2 млн. души ежедневно се обучават, работят, живеят. В Пловдив населението е малко над 700 хил. души (общо с постоянен и настоящ адрес). Тази разлика обуславя и желанието на все повече хора, които не искат да заменят динамиката на големия град, но все пак търсят малко по-спокойна атмосфера, да изберат именно второто по големина населено място в България. Едновременно с това, в Пловдив някои проблеми на София като местата в детски градини и училища например са по-оптимално разрешени. В последните години редица големи IT и аутсорсинг компании избират именно Пловдив за свой център у нас – това също привлича хора към града. Около 8% от хората, които избират да сменят адреса си, заменяйки столицата, се насочват именно към Пловдив.

Вместо над 1800 евро за квадратен метър средно за София, в Пловдив жилищата струват по около 1200-1300 евро за квадрат средно – това е значителна разлика, която за крайната цена на един двустаен апартамент, представлява спестяване на 35-36 хил. евро или дори повече при равни възможности за работа, обучение и стандарт на живот.

Докато чужденците решават да се насочат към морските дестинации и търсят да закупят имот там, българите все още предпочитат големите градове на страната.

Много живеещи в София избират да се преместят в околните села

Това много често излиза и значително по-евтино – само на 15-20 км. от града, например, в Драговищица (община Костинброд) парцелите за строителство от около декар струват приблизително 30 хил. евро. За около 250 хил. евро пък можете да получите къща от 65 кв. м. с двор от около 800 квадрата. За сравнение, за 250 хил. евро в София можете да купите апартамент от около 150 квадрата. В Мрамор, докъдето има дори редовен градски транспорт, къща от около 150 квадратни метра заедно с двор от над 500 струва 200 000 евро – в София това се равнява на тристаен апартамент, без никаква зелена площ.

Търсенето на имоти и къщи около София за покупка е засилено още от началото на пандемията. В близките до София населени места предимствата на столицата са буквално “на една ръка разстояние”, а в повечето от тях има редовен транспорт до метростанция. Тъй като повечето хора все пак притежават автомобили, могат спокойно да ги използват до крайните квартали и след това да се придвижват с метро до работното си място и това не отнема много повече време, отколкото от някои места в пределите на града. В околните села обаче въздухът е по-чист, хората са по-малко, сградите – по-отдалечени една от друга. Наред с това, проблемът с детските градини и училищата е много по-малък – места се намират значително по-лесно, а разстоянията вътре в самото населено място са много по-малки, което улеснява значително воденето и вземането на децата. Така могат да бъдат обобщени причините за отказа от живот в София в полза на близките малки населени места.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.