Откриване на античен град Хераклея Синтика

Хераклея Синтика е античен град, който учените търсят повече от 100 години. Открит е в местността Кожух, край село Рупите.

На 16 май 2024 г. бе официалното откриване на завършения първи етап от проект „Реставрация, консервация, опазване, популяризиране и развитие на археологически обект „Античен град Хераклея Синтика”, по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020.

Символично лентата на реставрирания археологически обект прерязаха кметът на Община Петрич г-н Димитър Бръчков, председателят на Общинския съвет в гр. Петрич инж. Светла Данаилова и г-н Юлиян Димов – управител на фирмата изпълнител.

Сред официалните гости на събитието бяха и г-н Костадин Стойков – народен представител в 49-то Народно събрание, г-н Георги Динев – областен управител на област Благоевград, г-н Александър Трайков – Министерство на културата, г-н Атанас Стоянов – кмет на Община Сандански, г-н Георги Батев – председател на Общинския съвет на Община Сандански. Водосвет отслужи отец Ангел Кочев.  

Денят започна с пленера “Рисуваме Хераклея Синтика“, в който участваха ученици и беше подредена изложба с техни произведения.

Час преди официалната церемония бе представена книгата “Мистерии в Хераклея Синтика“ с автор Ирина Вагалинска. Гостите на събитието можеха да се насладят и на камерния концерт “Антични музикални образи на Хераклея“.

През 2019 година Хераклея Синтика бе обявена от Община Петрич за обект от първостепенно значение. 2020 година той е успешно защитен и през ноември 2022 г. стартират дейностите по реставрацията и консервацията му.

В резултат от реализирането на проекта, днес има над 6600 кв. м. археологически структури, които са прецизно реставрирани и консервирани, нов туристически център, паркинг, пешеходни пътеки и наблюдателни площадки. Изградена е достъпна среда за хора в неравностойно положение, необходимата инфраструктура да се достига до обекта, атрактивни и интересни туристически продукти. Всичко това превърна античен град Хераклея Синтика в още по-атрактивен, интересен и достъпен за всички туристи обект.

„Тук е за всички, които искат да научат историята, както и древната култура. Именно това е мястото. Хераклея Синтика се превръща в стратегически обект не само за Петрич, не само за региона, а защо да не помечтаем – и за България. Обект, който концентрира огромна енергия. Съчетание на история, на много култура, бит и душевност. И всеки, който посещава Хераклея Синтика, може да усети всичко това. Това е мястото. И да не забравяме, че вече век спорихме три държави на чия територия е Хераклея Синтика. Благодарение на проф. Вагалински и на неговия екип категорично се доказа, че Хераклея Синтика е в община Петрич, в България.

Искам да заключа с това, че всички хора, които са се старали да се получи този обект, и всички ние имаме своята отговорност, и устрема трябва да продължи. Защото когато имаш памет за миналото, вече имаш ясна визия за бъдещето” – подчерта в приветствието си кметът Димитър Бръчков. 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.