Община Балчик

www.balchik.bg

Ако желаете да съчетаете хилядолетната история с морската си почивка, то определено Община Балчик е точната дестинация. Разположена на северното ни Черноморие, общината ни очарова с възможността да пътуваме назад във времето през най-различни културни епохи. Наскоро откритият храм на Кибела, майката на легендарния цар Мидас, е археологически паметник с наднационално значение. Той е един от най-добре съхранените елинистически храмове в света. Преминаваме към Дворцовия комплекс, който съчетава лятната резиденция на румънската кралица Мария и Ботаническата градина, в която има над 3000 вида екзотични растения. Етнографският музей и Възрожденският комплекс са само още една малка част от туристическата ни разходка. Атрактивните забележителности и архитектурата на Община Балчик привличат и Холивуд. Франсис Форд Копола, Роман Полански и София Лорен са само част от знаменитостите, които са били гости или са снимали филми тук.

Богат е и културният календар на Община Балчик. Той включва поредица от събития, които привличат многобройни любителски и професионални творчески състави, изложби и пленери, фестивали и други артистични събития. Фестивалът „Море от ритми“, който се провежда всяка година през месец септември, събира повече от хиляда участници, които представят характерния за различните области фолклор. Има работилници, показващи различни занаяти, както и кулинарни щандове, които привличат с особен интерес.
И все пак да не забравяме, че сме на море – слънчеви лъчи, солени вълни, уютни хотели, модерни СПА услуги и три елитни голф игрища – това също е част от приказката, на която всеки турист може да се наслади.