Кметовете на общините Белене, Никопол и Гулянци подписаха общ план за действие и развитие по проект DANUrB+

Общ план за действие и развитие чрез валоризация на културното наследство, свързано с Дунав, подписаха кметовете на общините Белене, Никопол и Гулянци и управляващият редактор на Фондация “БлуЛинк” на официална церемония на 31 август 2022 г. в Община Никопол. Планът е първи за дунавския регион в рамките на проект DANUrB+, финансиран от ЕС и България.

На базата на задълбочено проучване на местните ресурси, правен и туристически анализ, планът съдържа 16 проекта, които ще се реализират в рамките на три години. Включено е разработване на обекти, събития и продукти, много от които вече са номинирани за дунавски етикет за качество от проект DANUrB+. Сред тях са литературен маршрут за знаменитата книга “Абагар”, Мемориален туризъм на беленския остров Персин и културен пейзаж край античния град Улпия Ескус, богатството от местни езици, ритуали и кулинарни традиции в региона.

Планът разчита на допирните точки между интегрираните планове за управление на трите общините, което е предпоставка за бюджетното му финансиране. Същевременно Фондация “БлуЛинк”, като гарант и експертен партньор, вече търси финансиране и партньорства, за да обезпечи изпълнението на плана и включените в него проекти.

На срещата присъстваха представители на трите общини, експертът от Министерство на туризма Никола Маневски, експерти от Свищов и Ореш – родното място на съставителя на “Абагар”, журналисти, гости.

След церемонията д-р Гавраил Гавраилов, водещ експерт на “БлуЛинк”, проведе първата работна среща за създаване на литературен маршрут в района, посветен на първата печатна книга на български език “Абагар”.

Журналисти и участници в събитието се запознаха и с културно-исторически забележителности на Никопол, посетиха с лодки близките острови и скалната църква “Свети Стефан”.