Община Разлог

www.razlog.bg

Районът на Разлог е разположен между трите най-величествени планини на Балканския полуостров – Рила, Пирин и Родопите. Изобилието от туристически ресурси е предпоставка за развитието на културен, еко-, ски, голф и СПА туризъм.

(Всяка година на първи януари в Разлог се провежда традиционният Новогодишен кукерски карнавал ,,Старчевата” – една уникална по рода си традиция, една магия, която посреща на централния площад хиляди туристи от цял свят. Участие в него вземат моми и ергени, облечени в традиционни разложки носии, както и кукери, които представят обичая по гонене на злите сили.
Богатството на лечебни минерални извори, близостта до националните паркове Рила и Пирин, най-големият биосферен резерват в България „Баюви дупки – Джинджирица”, многобройните еко пътеки, представящи в детайли красотата и уникалността на природата в Разложката котловина, са само част от причините да посетите региона.

Всичките 7 села в района предлагат интересни и нетрадиционни форми на туризъм. Любителите на ПЛАНИНСКАТА ЕЗДА могат да изживеят незабравими мигове сред горите и откритите поля, около село Бачево. Организират се малки групи от колоездачи за МАУТИН БАЙК на всички нива. Вълнуващо приключение е и карането на СНЕЖНИ СКУТЕРИ. А ако търсите по-екстремен начин да си починете, може да се отдадете на ПЕЙНТБОЛ.
Най-старото село в региона – с. Добърско предлага не по-малко интересен и атрактивен туризъм. “Пътеката на глухаря”, “Пътеката на рилската иглика”, пешеходният маршрут “Добърско – Вековния бор – Добърско” са част от маршрутите, които тръгват от селото. Съвсем наблизо се намират и водопадът “Щрокалото” и римската пещ. Тук можете да усетите и магията на добърските гласове чрез трите фолклорни групи, най-известни сред които са Добърските баби. В с. Годлево за любителите на риболова са построени 6 водоема.
Магията от традицията и културата в община Разлог всеки може да усети и от гостоприемството на местното население. Уюта и вкусните гозби са неделима част от семейните къщи и от красивите хотелчета.