Община Момчилград

www.momchilgrad.bg

Мистика и зашеметяваща природа. Така туристите описват района на Момчилград. Общината е най-богатата на туристически обекти в Източните Родопи.
Най-популярен е археологическият комплекс край с. Татул. Според една от последните хипотези на археолозите, след намирането на бронзова статуетка, тук се е намирал гробът на митичния певец Орфей. Комплексът се развива около мегалит с формата на пресечена пирамида, изсечена в монолитна скала. Първите следи от култови практики на Татул са от преди 5 000 години. При разкопки археолозите попаднаха на глинени олтари, както и изсечени в скалата над комплекса два саркофага и триметров кладенец, датирани от края на V пр. Хр. По това време Татул е използван като място за наблюдение на небесни явления, наблюдават се и геомагнитни аномалии.


В района на Татул може да се види още един копмлекс, свързан с древните траки. Харман кая, известен като българския Стоунхендж, се намира в района на с. Биволяне. Обектът е един от най-мащабните скално-изсечени праисторически култови комплекси в Родопите. Развил се е около плато с пещера. Край нея има две площадки – Големият и Малкият харман. Тук могат да се видят саркофаг и шарапана – съоръжение, в което древните траки са правели свещеното вино за огнено-винените си ритуали. Комплексът на Харман кая е своеорбразна астрономическа обсерватория, използвана за наблюдения на небесните тела.
Само на километър от Харман кая се намира алиевитския религиозен комплекс Елмалъ баба теке. Разделен е на 2 части – мъжка и женска. В мъжката част има 6 безименни гроба. В женското отделение има гроб, в който се вярва, че са погребани ръцете и очите на Фатима, дъщеря на пророка Мохамед. Смята се, че пренощуването тук носи изцерение на бездетни жени.
С легенди за изцерение се свързва и изворът Дамбалъ, където водата извира от самите скали. Всяка година на 5 срещу 6 май, когато се отбелязва Хъдърлез, хиляди се стичат край извора, за да се облеят с леденостудената вода. Вярва се, че в тази нощ тя добива целебна сила и помага при заекване, екземи, парези и други болести.
Община Момчилград развива успешно алтернативен туризъм. Всяка година през последната седмица на юли се организира международна среща на момчилградчани „Момчилград винаги в сърцето ми“, за която пристигат хора от цял свят. През 2019 година проявата се проведе за 10-ти пореден път.
Община Момчилград предлага незабравими преживявания и за любителите на природата. Дивечовъдният участък „Студен кладенец“ е уникален с това, че животните са на свобода. Освен елени лопатари, от 5-6 години тук се развъждат и отглеждат и благородни елени. Могат да се видят вропейски бизони, както и няколко табуна диви коне от вида тарпан, заселени след реализирането на съвместен проект с Холандия.