Едмънд Бек с нови инвестиции във Велико Търново

Повече от 10 години Едмънд Бек, бивш военен и настоящ предприемач и милионер, купува сгради – паметници на културата във Велико Търново и ги връща към нов живот.
Първата възстановена сграда е ханът „Хаджи Николи“, построен от Колю Фичето, със статут на национален паметник на културата. Абсолютно възстановен от преди девет години, през 2010 г. печели голямата награда „Сграда на годината“.


Досега в културни ценности и сгради Едмънд Бек е вложил повече от 4 милиона лева. Притежава 9 емблематични сгради в старата част на Велико Търново, като инвестициите тепърва предстоят.
Започва възстановяването на друга емблематична сграда, излязла от ръцете на Колю Фичето – Стамболовия хан, който е бил собственост на семейството на политика и революционер Стефан Стамболов, и на първия български хотел „Цар Борис“. Теренът на Стамболовия хан, който е в руини от много години, се разчиства, за да може да се направи геодезическо проучване и да започне проектиране за възстановяване на сградата. Намеренията на г-н Бек са да възстанови сградата в автентичния и вид, като използва стари снимки и устройствени планове.
Предстои реставрацията и на сградата на хотел „Цар Борис“ – първият хотел в България след Освобождението от турско робство.
„Господин Бек обича сградите паметници на културата. Той има афинитет към старите сгради, прави го, първо, защото му доставя удоволствие, второ – защото може да си го позволи, и трето – най-вероятно, за да ни даде един положителен пример“, казва г-н Любомир Марков – прокурист на българската фирма на американския милионер „БУЛ БЕК“ ООД.