Български съюз по балнеология и СПА туризъм

www.bubspa.org

Български съюз по балнеология и СПА туризъм е българската неправителствена организация, която от създаването си през 2006-а година, вече 13 години с активна и ефективна екипна работа обединява Медикъл/СПА и СПА сектора в обща кауза – България – лидер в здравния туризъм в четири сезона.

BUBSPA e национално представено продуктово туристическо сдружение, член на Европейската СПА Асоциация и неин представител в България, основен партньор на Министерство на туризма на Република България.

Дългогодишните усилия на всички членове на Съюза – инвеститори, хотелиери, общини, медицински специалисти и експерти, доведоха до държавна регулация в сектора, когато през 2016 г. Министерство на туризма и Министерство на здравеопазването издадоха Наредба, с която определят изискванията за сертифициране на Балнеолечебен /Медикъл/СПА/, СПА, уелнес и таласотерапевтичен център, предлагащ конкурентно европейско качество на услугата.

През 2019-а година стартирахме програмата за социална корпоративна отговорност „Карта за здравна превенция“, целяща стимулиране на бизнеса да инвестира в здравето на своите служители. В програмата се включиха седем хотела – членове на Съюза, предоставяйки отстъпки при настаняване и здравни програми. Здравните програми, които хотелите предлагат са изключително разнообразни – насочени към заболявания на опорно-двигателния апарат, калолечение, борба с наднорменото тегло, детокс програми, колонтерапии, козметични процедури и др.

Картата се предоставя безвъзмездно на големи и средни предприятия.

В навечерието на Шестия годишен конгрес на Съюза – 27 септември 2019 г. бе извоювана историческа победа за България в областта на здравния туризъм – включването на страната ни в списъка на държавите, в които Германската национална асоциация на здравноосигурителните каси признава разходите за медицински амбулаторни услуги, извършени на немски здравноосигурени граждани.

Успехът е резултат на дългогодишен съвместен проект на Български съюз по балнеология и СПА туризъм и Германо-Българската индустриално-търговска камара, подкрепен институционално от Министерство на туризма и Министерство на здравеопазването.