На море в България

Ето защо

Избирайки България за вашата лятна дестинация ще останете очаровани колко много възможности предлага нашето Черноморие. Дълги и широки плажни ивици, ситен златист пясък, чиста морска вода, дюни, райски заливи, исторически и културни забележителности, фестивали, най-различни видове кухня – от типичните морски деликатеси до традиционни български блюда. Морските ни курорти са създадени за хора с най-различни интереси и предпочитания. Дали търсите луксозно, петзвездно обслужване или предпочитате емоциите на къмпингуването, дали желаете спокойна семейна вечеря или безспирни купони и заведения, дали искате да си почивате на плажа под галещите лъчи на слънцето или да се гмуркате, карате джет или сърф… тук, на българското Черноморие, можете да откриете всичко това.

Цялата източна граница на България, дълга 378 км, е обгърната от солените води на Черно море. Над 200 километровата плажна ивица е предпоставка за наистина разнообразния морски туризъм у нас. Черноморието ни е разделено на две части – северно и южно, а нос Емине се счита за условната разделителна линия. Освен защитена природна забележителност, той е източният край на Стара планина и завършек на Европейски природен маршрут.

Ще ви запознаем с малка част от най-красивите ни плажове, като ще ви пренесем там, където изгрева и залеза са най-красиви.

Един от най-добрите плажове в Европа е този в Албена. Чиста плажна ивица с копринен пясък, плитко море, разнообразни водни спортове, атракциони и детски площадки превръщат курорта в желана семейна дестинация. Албена е притежател на наградата „Син флаг“ за екологична чистота на цялата си територия. Благодарение на близкия природен резерват „Балтата“, въздухът тук е кристално чист и обогатен с кислород.

Друг носител на награда „Син флаг“ е плажът на Дюни, до Созопол. Плажната ивица е дълга почти 5 км и е покрита с фин пясък, а морето постепенно става дълбоко. Заливът е удобен за уиндсърф и водни спортове. Освен новопостроени хотели, за пълноценната почивка на туристите има седем тенис корта и още много допълнителни занимания.

Името на курорта Златни пясъци говори само за себе си. Ситен и златист пясък ви очаква там за лятната ви почивка. Територията около курорта е уникална със своята крайморска растителност, а хотелите и обслужването са на световно ниво.

Широколистна растителност и букови гори, съчетани с море – това е Приморско. Северният плаж в гр. Китен пък е живописно място, обградено от красиви скали. За любителите на „дивото“ и спокойната семейна почивка, е плажът в Шкорпиловци – най-дългият пясъчен плаж в България. Кристално синя вода и спокойствие може да откриете и в Синеморец и околните плажове – най- южната точка на нашето Черноморие.

Специално внимание заслужава плажът Иракли, обявен за защитена местност, заради своята флора и фауна. Там се намират едни от най-красивите кътчета по крайбрежната ни ивица, все още  диви и недокоснати от човешката ръка.

Няма как да пропуснем и плажа „Болата”, който е в топ 20 на най-красивите плажове в Европа в класацията на сайта за пътувания European Best Destination.

Да се събуждаш с аромат на море и да заспиваш под звездите е едно прекрасно изживяване за любителите на къмпингуването. По българското Черноморие има не едно и две места, но ще предложим на вашето внимание „Градина“ и „Златна рибка“ – и двете в близост до Созопол, къмпинг Зора, Обзор, къмпинг Атлиман, Китен, къмпинг Арапя,къмпинг Свети Георги, с. Топола и много други .

Да не пропускаме и любителите на купоните, нощния живот и развлеченията. Именно за тях идеалното място е курорта Слънчев бряг и плажа Какао бийч. Музика, светлинни ефекти, коктейли и богато разнообразие от всякакви атракции, съчетани с огромен избор от хотели и комплекси.

Освен с прекрасни плажове, българското Черноморие се гордее и пази богато историческо наследство. В „морската столица“ Варна е открито най-старото златно съкровище в света, създадено близо 4600 г.пр.Хр.- Варненският халколитен некропол. Този факт става научна и световна сензация на 20 в. Откритието променя историята, като доказва, че европейската цивилизация е започнала много по-рано от предполаганото до този момент.

Друг морски град, известен с огромното си историческо богатство, е Несебър, наричан в древността Месамбрия. Днес културните му паметници са в списъка на ЮНЕСКО, а гостите се възхищават на богатото архитектурно наследство, запазено в старата част на града. Красиви крепостни стени, църкви, музеи и павирани улички те пренасят в друг свят, съществувал преди хиляди години.

С подобна славна история в списъка се нарежда и град Созопол. Археологическият музей е с постоянна експозиция, която по един увлекателен начин ни връща в миналото. Градът държи челното място в класацията за „Чудесата на България“ благодарение на откритите на остров Св. Иван мощи на Св. Йоан Кръстител.

Българското Черноморие освен с почивката, се свързва и с организираните събития и фестивали. Музикални, филмови, арт, детски, международен фестивал на пясъчните фигури и др., са само част от богатия културен календар, а Бургас, Балчик, Созопол, Варна са само част от градовете домакини. Ако четете тази статия през есента или зимата, то побързайте да направите ранната си резервация за море, за да си гарантирате място в избраната от вас дестинация. Ако вече е топло и лятно, то взимайте бързо джапанките и куфарите и заповядайте в България! Тук ви очакват слънчеви лъчи, почивка, веселие, вкусна риба и пивка бира!