На планина в България

Ето защо

Почти половината от територията на България е съставена от планини, като всяка една от тях е  различна по територия, височина, площ, флора и фауна. Тези величествени масиви посрещат туристи през всичките четири сезона на годината и предлагат най-разнообразни видове почивки, спорт и преживявания. Българските възвишения ще ви изненадат със своята природа, с прохладни гори, изпълнени с аромат на билки, с бистри реки, поточета и езера, и не на последно място – обширни резервати.

През зимата тук е раят за любителите на ски дисциплините. Можем да се гордеем, че не веднъж у нас са се провеждали европейски и световни първенства, което само по себе си говори за нивото на пистите и курортите в страната. Най-известните от тях са в Боровец, Банско, Пампорово и на Витоша.

Банско е планинско градче в полите на Пирин планина. Обликът му е запазил нашенските традиции и фолклор, а ресторантите ще ви изненадат с вкусни, типично български гозби. Уютните къщи за гости и богатият избор от хотели посрещат изморените, но и заредени с емоции туристи след  ден, прекаран на пистата.

Боровец е курорт, сгушен в Рила планина и обграден от иглолистна гора. Насладата от чистия въздух с аромат на борови иглички презарежда духа и тялото. От атрактивната ски писта се спускаш директно до дървените ресторантчета с пушещи комини, в които можеш да вкусиш топла супа и традиционни български гозби.

Пистата в Пампорово от няколко години може да се ползва с общ билет, заедно с тази в Чепеларе-Мечи чал. Това дава възможност на любителите на спусканията да изпробват различните по трудност писти – за начинаещи, напреднали и супер напреднали.

В България има ски писти и в Добринище, Паничище, Батак и др. Такъв голям избор предлагат много малко държави по света, но благодарение на географското разположение и релеф на нашата страна, те са факт и безспорно богатство.

Нашите планини, гори и растителност носят своята приказност и величие не само през зимата, а и през останалите сезони, като през всеки от тях красотата и изживяването са различни. България е и с добре развит планински, еко и селски туризъм. Едни от най-известните ни планини са Родопи, Рила, Пирин, Витоша и Стара планина.

В Рила се намира най-високият връх на целия Балкански полуостров – връх Мусала /2925 м./. На територията на Рила има над 200 езера, като най-впечатляващи и внушителни са „Седемте рилски езера“. Те са едно от нашите богатства, чиято красота запленява всеки, който ги е видял. Най-голямата духовна обител в страната е Рилският манастир – културно богатство, защитено от Юнеско. Голяма част от планината е обхваната от национален парк „Рила“, на чиято територия се намират множество хижи и туристически пътеки. През парка минават и два основни европейски туристически маршрута. В Рила се счита, че е положено началото на българския алпинизъм в началото на XX в. Катеренето по склоновете е възможно през цялата година. В Рила се намира и парка за танцуващи мечки, на 12 км от гр. Белица.

Много хора казват, че Родопите е най-красивата българска планина. Тя е и най-обширната, защото заема една седма част от територията на България. За нея се носят стотици древни легенди, една от които е за Орфей – изживял любовта си с Евридика именно тук. В Родопите има изобилие от минерални води – във Велинград, Девин, Нареченски бани и др. Придизвикателство за туристите е посещението на пещерите „Дяволското гърло“, „Ягодинската пещера“, „Снежанка“ и др. „Дяволското гърло“ крие много тайни, което я прави интересна за учени и любители на пещерния туризъм, а внушителният подземен водопад е най-големият на Балканския полуостров. Родопчаните пък са изключително гостоприемни, запазили огромна част от нашите традиции, бит и култура. Родопската кухня е известна със специалитетите като пататник, клин, марудници, голеник, агнешко чеверме, пироле и още безброй родопски изкушения.

Много са местата, еко пътеките и селцата, които пренасят посетителите в друг свят, коренно различен от днешното ни забързано ежедневие. Поредното доказателство, че българските земи са били заселени още в античността, е историческата крепост от национално значение Перперикон, разположена на 20 км североизточно от град Кърджали.

Стара планина е най-дългата планина. Разположена е по дължината на България и условно я разделя на две части. Много хора организират туристически маршрути през горите, премивайки по цялата й дължина. В нейните подножия се намират градове, в които са родени едни от най- великите българи, дали живота си за да може днес България да е свободна държава. Тук се отглежда така известната българска роза, която дава ароматното масло, познато на цял свят. Която и планина в България да решите да посетите, ще останете очаровани, независимо дали сте тук лятото или зимата, пролетта или есента. Дали сте алпинисти, скиори, любители на еко туризма или обединени под думата – планинари. В последните години страната ни все повече развива този природен дар и го показва пред света. Не малко чужденци са идвали и са оставали да живеят тук, заради красивата ни природа. Но тя е нещо, което не може да се опише с думи. Трябва да се изживее. И да се слеете с нея, за да я почувствате.