СПЕЦИАЛИЗИРАНИ БОЛНИЦИ ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЯ

“Специализирани болници за рехабилитация – Национален комплекс” ЕАД е гръбнакът на българската балнеология и държи 60% от пазара на медицинските услуги в България в областта на физикалната и рехабилитационна медицина. “СБР-НК” ЕАД е носител на златна статуетка “Световен стандарт за качество” на международната организация Business Initiative Directions (BID), връчен на ХХI конгрес на BID в Париж с участието на фирми от 85 държави.

Изпълнителният директор Плумелина Мичева разказва повече.

Какви са условията за здравен туризъм в България?

 Разнообразието на българската природа предлага целогодишно възможности за здравен туризъм – в планината или на Черноморското крайбрежие. България е богата на минерални води, както и на висококачествена торфена и лиманна лечебна кал. През последните години се наблюдава завишен интерес от чуждестранни туристи. Цените са конкурентни, предлагаме качествени медицински услуги и това е гаранция за доверие.

Термоминерални води в България са прочути с разнообразието си, но има ли уникални по състав и какъв е лечебният им ефект?

Българските минерални води и калонаходища нямат еквивалент и аналог в Европа. По физико-химична характеристика са застъпени всички видове минерални води с температура от 18-20° до 100°С – по-слабо и по-силно минерализирани; хидрокарбонатни, сулфатни, хлоридни, натриеви, калциеви, магнезиеви; съдържащи лечебни газове – въглекисели, сулфидни, радонови; с биологично активни микроелементи – силициеви, флуорни, йодно-бромни, желязосъдържащи и други.

Начините, по които минералната вода влияе благоприятно върху организма, се различават от тези на другите лечебни и профилактични средства. Балнеолечението притежава самостоятелно оздравително действие. То обогатява съвременната комплексна терапия и увеличава ефективността при редица заболявания.

Какви заболявания се лекуват в базите на СБР – НК ЕАД?

В нашата структура влизат 13 болници в райони, богати на естествени лечебни фактори – минерални води, лечебна кал, подходящ микроклимат. В тях се извършва лечение и рехабилитация, когато целта не може да се постигне в условията на извънболнична помощ, а също и научна и учебна дейност. От първостепенно значение за добрите резултати при деца и възрастни е прилагането на съвременни методи за комплексно обслужване.

Дълготраен ефект от рехабилитацията се постига при следните групи заболявания:

  • сърдечно-съдови, ендокринни и функционални заболявания на централната нервна система: Наречен, Велинград, Вършец, Банкя;
  • дегенеративни, възпалителни и посттравматични заболявания на опорно-двигателен апарат: Баня-Карловско, Павел баня, Кюстендил, Баните – Смолянско, Велинград, Поморие, Вършец, Хисаря, Момин проход;
  • стомашно-чревни, жлъчно-чернодробни, бъбречни и урологични заболявания: Хисар, БанитеСмолянско;
  • възпалителни и алергични заболявания на дихателната система. Сандански, Момин проход, Велинград;
  • заболявания на периферната нервна система и остатъчни явления след заболявания на централната нервна система: Павел баня, Баня-Карловско, Наречен, Момин проход, Поморие, Кюстендил, БанитеСмолянско, Велинград, Вършец, Хисаря, Сандански;
  • гинекологични заболявания и стерилитет: Поморие, Кюстендил, Баня-Карловско; кожни заболявания: Поморие, Момин проход, Кюстендил, Баня – Карловско, Хисаря.

Колко процедури и колко дни са необходими, за да се почувства ефект от рехабилитацията?

Профилактиката с минерална вода трябва да е прецизирана, съобразена с индивидуалното състояние. За поддържане на добро здраве са достатъчни едно-две посещения годишно за минимум 10-14 дни. За по-дълготраен ефект при хора със здравословни проблеми е препоръчително да посещават болниците за рехабилитация два и повече пъти в годината. Във филиалите на “СБР-НК” ЕАД има съвременно оборудвани сектори за апаратна физиотерапия и електродиагностика, лазертерапия, парафинолечение, кинезитерапия (ЛФК, масажни техники, мануална терапия, екстензии и др.) и балнео- и водолечение (вани-рапни, кални, минерални, басейн, минерални душове, подводен масаж перлени вани, вани с хвойна и др.) Уникално предимство за част от нашите филиали е наличието на естествени калонаходища. Във филиалите ни в Баня-Карловско и Кюстендил лечебната кал е торфена, в Поморие – лиманна, а за болниците в Сандански, Велинград, Момин проход, Банкя и Вършец благоприятства съчетанието на специфичния климат с минералната вода.

Кои сезони са подходящи за балнеолечение и рехабилитация?

Всички сезони в България са подходящи за водни процедури и пелоидотерапия, тъй като процедури се извършват в открити и в закрити помещения. Болниците ни могат да се ползват и за общо укрепване на физическото състояние при хора, подложени на стрес, както и за профилактика и закаляване на здравето на деца и възрастни.

Споделете нещо, което е важно за читателите ни, за начините на лечение и рехабилитация в базите ви, и какви новости са въведени?

Рехабилитационните бази се различават от хотелите и СПА центровете. Болниците ни са със статут на специализирани лечебни заведения. Обслужването на пациентите се извършва от висококвалифицирани лекари, които прилагат последните постижения в областта на физикалната и рехабилитационна медицина. Прилагат се съвременни методи на комплексно лечение, като разнообразните балнеолечебни процедури се съчетават с различни форми на двигателен режим, модерна апаратна физиотерапия, диетично хранене и др.

През последните години инвестирахме в реновиране и в обновяване на съществуващата медицинска апаратура със съвременна, съответстваща на европейските изисквания за качество и стандарт. Основната ни цел е да предлагаме все по-качествено обслужване на широк кръг пациенти. Всичко това, наред с разнообразните природни ресурси и конкурентните цени, прави България отлична дестинация за медицински и здравен туризъм.

“СБР – НК” ЕАД | ЦЕНТРАЛЕН ОФИС | бул. “Васил Левски” № 54 | София 1142 | nkrehabilitation.bg

тел: +359 2 980 35 52. +359 2 987 3176 , +359 885 345 050, +359 887 303 100 sbrnk@rehabilitation.bg

 1.Филиал Сандански – гр. Сандански    тел.: 0746/ 3 08 34   sandanski@rehabilitation.bg,

 2.Филиал Баните Смолянско – с. Баните     тел.: 03025/ 22 57     sbrnk_banite@abv.bg,

 3.Филиал Кюстендил –  гр. Кюстендил      тел.: 078/ 55 09 70     sbrnkn_reg@abv.bg,

 4.Филиал Момин Проход – гр. Момин Проход      тел.: 07142/ 61 97     skkostbg@abv.bg,

 5.Филиал Баня Карловско – гр. Баня       тел.: 03132/ 22 04      sbrbania@rozabg.com,

 6.Филиал Павел Баня – гр. Павел Баня    тел.: 04361/ 21 19   pavelbania@rehabilitation.bg,

 7.Филиал Велинград – гр. Велинград      тел.: 0359/ 5 33 59      sbrsb_vd@mail.bg,

 8.Филиал Поморие – гр. Поморие       тел.: 0596/ 2 41 50       pomorie@rehabilitation.bg.

 9.Филиал Овча Могила – с. Овча Могила       тел.: 06327/ 24 41 sbr_nk_om@mail.bg,

 10.Филиал Хисаря – гр. Хисаря       тел.: 0337/ 6 25 72       sbrnk_hisar@abv.bg.

 11.Филиал Наречен – с. Нареченски бани      тел.: 03342/ 22 24       nar.bani@abv.bg,

 12. Филиал Вършец – гр. Вършец       тел.: 09527/ 2258       vurshec@rehabilitation.bg,

 13.Филиал Банкя – гр. Банкя         тел.: 02/ 99 77 065         bankia@rehabilitation.bg