Културно-исторически комплекс „Двор на Кирилицата” – град Плиска

„Дворът на Кирилицата” е културно-исторически комплекс в първопрестолна Плиска.

Още с влизането си посетителите са завладeни от мистиката на 30-те каменни кирилски букви, изработени от характерния само за Армения камък червен туф. Всяка една от тях е уникално художествено творение, изваяно от човешка ръка. Във високите повече от 2 метра букви са вплетени древни символи и знаци. Буквите са резултат от творческите усилия на 12 каменоделци, ръководени в своята работа от народния майстор на Армения – скулптoрът Рубен Налбандян.

Продължаваме с Паметника на Св. Цар Борис I Покръстител Български

Цар Борис I е с ненадмината роля в създаване, налагане и разпространение на кирилската азбука като църковна и държавна писменост.

Срещу паметника на царя Покръстител се извисяват белокаменните фигури на първоучителите Св. Св. Кирил и Методий. Кръст с височина 12 метра завършва фигуралната композиция и засилва усещането за величието на духовното дело на светите братя, техните ученици и българският владетел.

Следва Параклисът „Св. Борис I Покръстител Български” – внушителен в своята аскетична суровост.

Камъкът-хачкар, характерен за древната арменска културa, е издигнат в прослава на българския народ по повод 1150-годишнината от Покръстването на българите.

В комплекса има и Картинна галерия

Картините проследяват важни моменти от българската история – създаването, разпространението и налагането на Кирилицата, покръстването на българите и царуването на Борис I.

Крепостта „Кирилица” е също част от културно-исторически комплекс „Двор на Кирилицата”, разположена на две нива.

Посетителите на културно-историческия комплекс „Двор на Кирилицата” могат да видят стена с барелефи на 14 писатели от 10 националности, творили на Кирилица.

От стената гледат ликовете на творци от България, Русия, Украйна, Беларус, Молдова, Румъния, Македония, Сърбия, Монголия, Казахстан.

На 01.11.2017 г., в Деня на народните будители, се поставя началото на Алея на писателите с откриването на бюста на поета Пейо Яворов. Към днешна дата в Алеята са поставени 44 бюста на творци от различни националности.

Телефон за връзка: 0897 949 718

e-mail: dvornakirilicata@abv.bg

www.dvornakirilicata.bg

Работно време:

Всеки ден от 9:00 – 18:00 часа.