Самоков – една дестинация, много възможности

Община Самоков се отличава с модерен облик, съчетавайки в своето развитие историческо наследство, култура, спортен дух и прелестите на обкръжаващата природа. С прохладно лято и снежна зима с много слънчеви дни, Самоков е привлекателно място за посещение и почивка през цялата година с разнообразни възможности за туризъм:

ПЛАНИНСКИ ТУРИЗЪМ е основният вид туризъм на територията на общината, и през зимата, и през лятото. Само на 10 км от Самоков се намира най-старият планински курорт Боровец – първият курорт на Балканите със 120-годишна история, който предлага възможности за практикуване на всички видове зимни спортове, съчетани с модерни съоръжения и оборудване. Прохладата на летния въздух и спокойствието на вековните гори на Рила създават отлични възможности за отдих и през останалите сезони в годината с множеството екопътеки и планински маршрути.

СПОРТЕН ТУРИЗЪМ – отличната спортна база и многофункционалната спортна зала за 26 вида спорт дават възможност за добра подготовка и за провеждане на състезания целогодишно.

КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКИ ТУРИЗЪМ – Районът има богато културно-историческо минало, което датира през вековете. Самоков е дал две от достиженията на новото време – първата българска печатница (1828) и първото българско списание „Любословие”(1844).

СЕЛСКИ ТУРИЗЪМ – Селата в района са запазили своята самобитност, а спокойствието на планината е в хармония с домашния уют и чар на селските къщи. Селата тук са отправна точка за вълнуващи планински пътеки.

КОНФЕРЕНТЕН ТУРИЗЪМ – Хотелската база предлага възможности за провеждане на семинари, обучения, конференции, конгреси и различни събития.

СПА И УЕЛНЕС ТУРИЗЪМ – В село Белчин има термоминерални извори, подходящи за лечение при заболявания на двигателните органи, кожата, при възпаления в гърлото, устната кухина, носа, синусите, ушите, правото черво и гениталиите. Селото се развива успешно  като балнеоложки и туристически център благодарение и на музейния комплекс „Цари Мали град”.

СПА ХОТЕЛИ – СПА и уелнес центровете на хотелите в Боровец и Белчин предлагат модерно оборудване, професионален екип и широка гама от СПА услуги. Кристално чистият въздух, свежият аромат и зеленината на вековните борови гори допълват предпоставките за отпускане и възстановяване на духа и тялото, в противовес на забързаното и стресиращо ежедневие. Независимо дали сте любители на ските и зимните спортове, или желаете да се насладите на уникалната природа на Рила планина, СПА хотелите в района предлагат идеалните условия за пълноценна почивка през цялата година, в съчетание с релаксиращи СПА програми.

www.samokov-info.com
www.samokov.bg

мобилното приложение
Samokov Municipality

samokovtouristcenter@mail.bg
тел.: 0885 83 83 80