Батак – светинята българска

Всеки народ има периоди от своята история, които пази дълбоко в сърцето си. За тях той не говори с гръмки думи, а сваля шапка, прекланя глава и коленичи. Сгушен високо в планината Родопи, Батак е свято място за всеки българин.

Батак е символ на силата на българския дух, на смелостта и на саможертвата в името на една велика кауза – свободата. Свобода – чакана, жадувана, мечтана пет века!

Място, което през далечната 1876 година разтърсва съвестта на цяла Европа и изправя на крака прогресивната общественост по света.

Име, пред което свеждаме глави, защото ”…. без Батак нямаше да има свободна България!” Само година след кървавото потушаване на Априлското въстание от 1876, Русия обявява война на Османската империя, а през 1878 година на картата на Европа вече съществува и държавата България.          

Елате в Батак – черен от болка, свят от мъка, но пример за величие! Подарете си един урок по родолюбие, урок по история, написана с кръв и кости, урок за вяра, чест и достойнство в залите на Исторически музей – Батак!

Работно време с посетители:

юни – август: всеки ден 9:00 – 18:30 часа;
септември – май: всеки ден 9:00 – 17:00 часа
Почивни дни за музейния комплекс: 1 януари, Великден, Бъдни вечер

За повече информация: тел./ факс: 03553 23 39, тел.:  03553 20 26