Община Несебър

Несебър е  място, на което духа на отминали времена се среща с пулса на съвременния град, който омагьосва и те кара да се връщаш тук отново и отново. Разположен на малък полуостров, свързан със сушата посредством тесен провлак, Несебър  е един от най-древните градове в Европа. Съществуващ повече от 3200 години, той носи духа на четири цивилизации – тракийската, елинистичната, римската и византийската.

Историческият център на Несебър е добре съхранено културно и архитектурно бижу със световно значение. През 1956г. гр. Несебър е обявен за архитектурен и археологически резерват, а през 1983г. културните паметници в града са прибавени към Списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

 Не случайно наричат Несебър „българската Равена” заради многобройните църкви. Легендите разказват, че тук е имало над 40 храма, днес са запазени 15 от тях, които  са включени в  нов културно-исторически маршрут, наречен „Духовен път”. Църквите са отворени за посещение, превърнати са в артистични ателиета, галерии и камерни зали. Те са бисерите на средновековната ни черноморска архитектура и нямат друг аналог в България.

Безусловно най-пълна представа за несравнимото богатство на този хилядолетен град може да се получи в Археологическия музей. Разположен на самия вход на стария Несебър, музеят представя в четири експозиции културното наследство на града под формата на археологически находки,  фрагменти и накити.

В помощ на многобройните туристи, Несебър вече е част от националния 3D интерактивен каталог на България – IWALK.BG.  Освен това чрез специално разработено мобилно приложение, което се ползва от двете системи – android и  ios,  гостите на града имат достъп до 3D  виртуална реалност на шест исторически обекта:  базилика „Света София“,  църква „Свети Йоан Кръстител“, църква „Свети Стефан“, църква „Света Параскева“, църква „Христос Пантократор“,  църква „Свети Спас“.  Чрез мобилното приложение църквите буквално оживяват с информация на четири основни езика и всичко това се случва на специално композиран музикален фон.   

Община Несебър поставя акцент върху изключително богатия културен календар, изпъстрен с разнообразни мероприятия и прояви, имащи за цел да предизвикат още по-силен интерес, като в последните години т.н. събитиен туризъм се развива с много бързи темпове и носи със себе си отлични резултати.  Факт е, че днес градът привлича множество туристи от цял свят заради комбинацията от море, богато историческо наследство и разнообразна културна програма. Многобройните регионални, национални и международни фестивали от всички жанрове правят Несебър важен притегателен център през цялата година.

Туристически информационен център
тел.: + 359 554 4 26 11, +359 554 2 92 22 / visitnessebar@abv.bg

www.visitnessebar.org
www.nessebarinfo.com
www.ancient-nessebar.com