Царево

Има моменти, които не се налага да избираме между планина и море за лятната си почивка. Такъв е случаят с най-южната морска община- Царево. Лазурният бряг на Черно море, мистичните гори на Странджа планина, танцуващите между тях китни, сгушени в нея села ни потапят в спокойно безвремие и оставят след себе си спомен за уют и хармония.

Приказно Царево се намира в Югоизточна България , разположен на два живописни острова. Градът е носил няколко имена – Царево, Василику (XII В.), Василикос, Василико, Мичурин , Царево. Интересна забележителност в града е Църквата ,,Св. Успение Богородично. Малкият полуостров и църквата са най- доброто място, от където да се насладите на изгрева и залеза във Василико. Курортът в общината предлага прекрасни възможности за отдих и почивка. В близост до града се намират къмпингите Нестинарка и Арапя, както и селата Бродилово, и Българи, където можете да се насладите на нестинарските танци на жарава. Лятната културна програма беше изпълнена с много изненади. Царево се превърна в града с най-много лятно-есенни фестивали от различен характер, които привличат хиляди. Лятото стартира с Фестивала на изкуствата “Арт Поток”. След това следват Фестивалът на творческите занаяти и изкуства, прочутият Фестивал на Странджанския манов мед, Виненият фестивал Дионисиеви дни, Международният младежки фестивал на изкуствата „Жреци на музите”, Детският фестивал на изкуствата “Слънчеви лъчи в Царево”. За Деня на Съединението – 6 септември в Царево се организира регата, а в началото на септември морската община е домакин на Рибният фест. За десета поредна година/юбилейна/ Ути Бъчваров приготви вкусни миди с ориз по Царевка рецепта и се избра най- вкусна ,,Рибена чорба‘‘.

През септември се провежда и Фестивалът на Царевската песен “Джурджуна”. Какво беше „Джурджуна“ 2020 ли? Нищо повече от доказателство, че музиката и песните на Царево са сътворени с любов. А тя освен, че поражда още любов, е вечна.

Най- морската община, с най- дългата крайбрежна брегова ивица. Град Царево е уникален със своето съчетание между планина и море, и най- важното с прекрасни по душа и гостоприемство жители на територията на общината!