„Всенародно празнично хоро за Единение“

Списание Дестинация България, с подкрепата на Телевизия Туризъм и доц. д-р Йордан Йорданов – зам.- председател на Управителния съвет на Сдружение Туризъм, започва инициатива за организиране на общобългарски празник за споделяне – участие в Хорото, ритуалът с непреходната Родова сила за енергиен обмен и единение на българите от близо и далеч.
Идеята е да бъдат мотивирани различни общности любители на българския фолклор и хорото, като автентична форма и емоционално преживяване, за участие във Всенародно празнично хоро, в знаков ден от календара, свързан с Общобългарско дело като Съединението на Княжество България и Източна Румелия /6 септември/, за възраждането на нашата държавност!
Основен акцент е привличането на деца и младежи на това хоро. Инициативата отразява осезаемата нужда от споделяне от най-ранна детска възраст на тази автентична форма за запознаване, поетапен обмен на полезни културни традиции, но и на личното усещане на споделените чрез танца ритми /в т.ч. 7/8/ на хороводните мелодии. Предвиждат се подаръци, осигурени от спонсори, за малките участници под формата на ваучери за тематични пътешествия за опознаване на Родината или на детски книжки за тяхната възраст, които ще бъдат полезна форма за стимулиране на техния траен интерес и в бъдеще!
Така Общобългарското хоро, на което ще се хване Мало и Голямо, носещо България в сърцето си, ежегодно ще има своите последователи, по подобие на Сурвакарските и Кукерски празници в селища от различни общини и територии. Своите участия могат да заявяват и оркестри и танцови групи от училища, читалища и клубове по интереси. Тази Хоротека следва да се разглежда като неформален израз на преосмисляне на отношението ни към девиза “ВСИЧКО БЪЛГАРСКО И РОДНО, ЛЮБЯ, ТАЧА И МИЛЕЯ“ и „за да има България и Утре“!